skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Pierwszą rzeczą jest przygotowanie naczynia do pieczenia. Dno formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Nadmiar mąki należy strząsnąć.
Krok 2:

Teraz zróbmy biszkopt. Aby go przygotować, bierzemy masło, gorzką czekoladę (co najmniej 56% kakao, a najlepiej 72%), cukier, jajka i mąkę.
Krok 3:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub siekamy nożem i przenosimy do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę do czekolady. Włóż miskę do kuchenki mikrofalowej lub łaźni parowej i rozpuść czekoladę z masłem.
Krok 4:

Czekolada to kapryśna rzecz, w żadnym wypadku nie należy jej przegrzewać, dlatego należy zachować szczególną ostrożność, jeśli podgrzewasz ją w kuchence mikrofalowej. Podgrzewaj czekoladę przez 10-20 sekund, za każdym razem wyjmując miskę i dokładnie mieszając. Odłóż powstały lukier czekoladowy na bok i pozwól mu ostygnąć.
Krok 5:

Gdy czekolada ostygnie, podziel jajka na białka i żółtka. Bardzo ważne jest, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, więc bądź ostrożny! Dodaj połowę cukru do żółtek.
Krok 6:

I ubijaj je mikserem przez 7-8 minut, aż będą bardzo puszyste i gęste.
Krok 7:

Dodaj już schłodzony lukier czekoladowy do masy żółtkowej.
Krok 8:

I ponownie ubij masę mikserem przez 1 minutę, aż będzie gładka.
Krok 9:

Przesiej mąkę i dodaj do miski.
Krok 10:

Łopatką lub trzepaczką wymieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie i gładkie.
Krok 11:

Najpierw ubij białka na lekką i bujną pianę.
Krok 12:

Następnie, nie przestając bić małymi porcjami, dodaj pozostałą połowę cukru. Po dodaniu całego cukru ubij białka, aż osiągną twarde szczyty i cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 13:

W małych porcjach Wprowadzamy białka do ciasta.
Krok 14:

Ciasto delikatnie wymieszaj ruchami składania. Działamy delikatnie, aby białka nie straciły swojej objętości.
Krok 15:

Gotowe ciasto przenosi się do wcześniej przygotowanej formy.
Krok 16:

Piec biszkopt czekoladowy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 45-50 minut. Czas może się różnić, wszystko zależy od piekarnika. Podczas pieczenia Nie otwieramy drzwi piekarnika przez pierwsze 20-30 minut, ponieważ biszkopt może spaść. Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Gotowy biszkopt pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a jeśli jest czas, odstawiamy na 5-6 godzin.
Krok 17:

Przeciąć schłodzony biszkopt na 2 części.
Krok 18:

Nałóż połowę (lub nieco więcej) dżemu morelowego na jedną część biszkoptu równą warstwą. Jeśli dżem jest bardzo gęsty, najpierw lekko podgrzej go w kuchence mikrofalowej, aby stał się bardziej płynny.
Krok 19:

Połóż drugą połowę herbatnika równą stroną do góry na wierzchu.
Krok 20:

Przetrzyj pozostały dżem przez drobne sito, aby stał się jednorodny.
Krok 21:

I posmaruj nim ciasto ze wszystkich stron. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na 20-30 minut, aby warstwa moreli zamarzła.
Krok 22:

Przygotuj lukier.
Krok 23:

Czekoladę łamiemy na kawałki i mieszamy z masłem.
Krok 24:

Rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej.
Krok 25:

Gdy warstwa moreli stwardnieje, możesz pokryć ciasto lukrem. Aby to zrobić, przenosimy ciasto na kratkę lub budujemy strukturę podobną do mojej. Wlej lukier na wierzch ciasta i wyrównaj szpatułką.
Krok 26:

Tradycyjnie ciasto Sacher jest ozdobione po prostu napisem. Dlatego resztę glazury wlewa się do torby cukierniczej z wąską (1-2 mm) dyszą lub do papierowego kornetu i nakłada napis.
Krok 27:

To wszystko! Ciasto czekoladowe Sacher jest gotowe!
Krok 28:

Tradycyjnie podaje się go z bitą śmietaną! Radzę nie przegapić tego momentu, ponieważ śmietana nadaje ciastu szczególną delikatność. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g

