ciasto Sacher Classic

Ciesz się idealnym deserem czekoladowym! Ciasto Sacher to klasyk kuchni austriackiej, ale tymczasem jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. To ciasto uzyskuje się z bogatym czekoladowym smakiem i lekką owocową nutą, dzięki dżemowi morelowemu. Nawiasem mówiąc, opcjonalnie, jeśli nie masz dżemu morelowego, możesz wziąć dowolny inny, który kochasz. Oczywiście takiego ciasta nie można nazwać klasycznym, ale w każdym razie okaże się bardzo smaczne.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 55 % 36 g
377 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą jest przygotowanie naczynia do pieczenia. Dno formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Nadmiar mąki należy strząsnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zróbmy biszkopt. Aby go przygotować, bierzemy masło, gorzką czekoladę (co najmniej 56% kakao, a najlepiej 72%), cukier, jajka i mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub siekamy nożem i przenosimy do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę do czekolady. Włóż miskę do kuchenki mikrofalowej lub łaźni parowej i rozpuść czekoladę z masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czekolada to kapryśna rzecz, w żadnym wypadku nie należy jej przegrzewać, dlatego należy zachować szczególną ostrożność, jeśli podgrzewasz ją w kuchence mikrofalowej. Podgrzewaj czekoladę przez 10-20 sekund, za każdym razem wyjmując miskę i dokładnie mieszając. Odłóż powstały lukier czekoladowy na bok i pozwól mu ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy czekolada ostygnie, podziel jajka na białka i żółtka. Bardzo ważne jest, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, więc bądź ostrożny! Dodaj połowę cukru do żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ubijaj je mikserem przez 7-8 minut, aż będą bardzo puszyste i gęste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj już schłodzony lukier czekoladowy do masy żółtkowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I ponownie ubij masę mikserem przez 1 minutę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę i dodaj do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Łopatką lub trzepaczką wymieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie i gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Najpierw ubij białka na lekką i bujną pianę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie, nie przestając bić małymi porcjami, dodaj pozostałą połowę cukru. Po dodaniu całego cukru ubij białka, aż osiągną twarde szczyty i cukier całkowicie się rozpuści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W małych porcjach Wprowadzamy białka do ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto delikatnie wymieszaj ruchami składania. Działamy delikatnie, aby białka nie straciły swojej objętości.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasto przenosi się do wcześniej przygotowanej formy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec biszkopt czekoladowy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 45-50 minut. Czas może się różnić, wszystko zależy od piekarnika. Podczas pieczenia Nie otwieramy drzwi piekarnika przez pierwsze 20-30 minut, ponieważ biszkopt może spaść. Gotowość biszkoptu sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Gotowy biszkopt pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a jeśli jest czas, odstawiamy na 5-6 godzin.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przeciąć schłodzony biszkopt na 2 części.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nałóż połowę (lub nieco więcej) dżemu morelowego na jedną część biszkoptu równą warstwą. Jeśli dżem jest bardzo gęsty, najpierw lekko podgrzej go w kuchence mikrofalowej, aby stał się bardziej płynny.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połóż drugą połowę herbatnika równą stroną do góry na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przetrzyj pozostały dżem przez drobne sito, aby stał się jednorodny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I posmaruj nim ciasto ze wszystkich stron. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na 20-30 minut, aby warstwa moreli zamarzła.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przygotuj lukier.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Czekoladę łamiemy na kawałki i mieszamy z masłem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gdy warstwa moreli stwardnieje, możesz pokryć ciasto lukrem. Aby to zrobić, przenosimy ciasto na kratkę lub budujemy strukturę podobną do mojej. Wlej lukier na wierzch ciasta i wyrównaj szpatułką.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Tradycyjnie ciasto Sacher jest ozdobione po prostu napisem. Dlatego resztę glazury wlewa się do torby cukierniczej z wąską (1-2 mm) dyszą lub do papierowego kornetu i nakłada napis.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    To wszystko! Ciasto czekoladowe Sacher jest gotowe!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Tradycyjnie podaje się go z bitą śmietaną! Radzę nie przegapić tego momentu, ponieważ śmietana nadaje ciastu szczególną delikatność. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy