ciasto biszkoptowe bananowe

niesamowicie pyszne ciasto na uroczystości rodzinne! Zrobiłam ten tort na urodziny mojej córki i muszę powiedzieć, że okazał się sławny! Bardzo delikatny, wilgotny, nie mdły i raczej nie tłusty jak na ciasto. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 68 % 32 g
233 kcal
IG: 3 / 16 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. To ciasto upiekłam na urodziny dzieci na 10 dzieci. Jeśli liczysz na mniej gości, zmniejsz liczbę składników o 2 razy, ponieważ na stronie jest to bardzo wygodne

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jajka do głębokiego pojemnika, dla lepszego ubijania powinny być dobrze schłodzone

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem przez około 5-7 minut, aż masa wzrośnie 2 razy i zgęstnieje, a cukier się rozpuści

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę partiami i wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub łopatką. Potrzebujemy tych samych pęcherzyków powietrza w cieście, które sprawią, że będzie on przewiewny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyłem specjalnych końcówek do ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeśli masz wątpliwości, czy ciasto się przyklei, lepiej przykryj je papierem do pieczenia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika już nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (jeśli zmniejszyłeś ilość składników, to przez 25-30 minut)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość określamy drewnianą wykałaczką - powinna być sucha

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy biszkopt z formy i pozwalamy mu ostygnąć i dopiero po całkowitym ostygnięciu będziemy z nim pracować

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy nasz biszkopt stygnie, nadszedł czas, aby przygotować krem - może to być dowolny smak, ale wydaje mi się, że idealnie nadaje się tutaj śmietana, która, nawiasem mówiąc, jest bardzo prosta w przygotowaniu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier do śmietany (lepiej tłustej i nie kwaśnej)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj saszetkę cukru waniliowego lub waniliowego

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj - i krem jest gotowy, cukier powinien się całkowicie rozpuścić

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W schłodzonym biszkopcie odcinamy górę - będzie to pokrywa ciasta

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie wyjmij środek

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smarujemy bazę kremem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie układamy banany w całości-pomysł, który szpiegowałem na naszej wspaniałej stronie)

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wypełnij puste miejsca kawałkami biszkoptu

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smarujemy kremem

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż kawałki pozostałego biszkoptu na wierzchu

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj pozostałym kremem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Przykryj ciasto pokrywką

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Teraz zrób lukier - możesz zrobić go z kakao, ale bardziej podoba mi się lukier czekoladowy

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj trochę mleka do czekolady

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Topi się w łaźni wodnej, lepiej w łaźni wodnej, a nie w kuchence mikrofalowej

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Równolegle topić masło w dowolny dostępny sposób

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Czekolada powinna się całkowicie stopić i stać się płynna

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Teraz stopniowo dodajemy stopione masło do czekolady i mieszamy

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Lukier jest jednolity, błyszczący i bardzo aromatyczny

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Przykryj ciasto lukrem

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Udekoruj według własnych upodobań-posypałam kokosem. Usuwamy do impregnacji na zimno przez co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na noc

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Przygotowywałam ciasto z okazji urodzin dziecka-dzięki temu, że wszystkie składniki są proste i naturalne, bez obaw dawałam je nawet najmłodszym gościom

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Tak pięknie wygląda w przekroju-dzieci bardzo lubią

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy