skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. To ciasto upiekłam na urodziny dzieci na 10 dzieci. Jeśli liczysz na mniej gości, zmniejsz liczbę składników o 2 razy, ponieważ na stronie jest to bardzo wygodne
Krok 2:
Wbijamy jajka do głębokiego pojemnika, dla lepszego ubijania powinny być dobrze schłodzone
Krok 3:
Dodaj cukier
Krok 4:
Ubij mikserem przez około 5-7 minut, aż masa wzrośnie 2 razy i zgęstnieje, a cukier się rozpuści
Krok 5:
Dodaj mąkę partiami i wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub łopatką. Potrzebujemy tych samych pęcherzyków powietrza w cieście, które sprawią, że będzie on przewiewny
Krok 6:
Użyłem specjalnych końcówek do ciasta
Krok 7:
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeśli masz wątpliwości, czy ciasto się przyklei, lepiej przykryj je papierem do pieczenia
Krok 8:
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyślij do piekarnika już nagrzanego do 180 stopni na 35 minut (jeśli zmniejszyłeś ilość składników, to przez 25-30 minut)
Krok 9:
Gotowość określamy drewnianą wykałaczką - powinna być sucha
Krok 10:
Wyjmujemy biszkopt z formy i pozwalamy mu ostygnąć i dopiero po całkowitym ostygnięciu będziemy z nim pracować
Krok 11:
Podczas gdy nasz biszkopt stygnie, nadszedł czas, aby przygotować krem - może to być dowolny smak, ale wydaje mi się, że idealnie nadaje się tutaj śmietana, która, nawiasem mówiąc, jest bardzo prosta w przygotowaniu
Krok 12:
Dodaj cukier do śmietany (lepiej tłustej i nie kwaśnej)
Krok 13:
Dodaj saszetkę cukru waniliowego lub waniliowego
Krok 14:
Dobrze wymieszaj - i krem jest gotowy, cukier powinien się całkowicie rozpuścić
Krok 15:
W schłodzonym biszkopcie odcinamy górę - będzie to pokrywa ciasta
Krok 16:
Ostrożnie wyjmij środek
Krok 17:
Smarujemy bazę kremem
Krok 18:
Następnie układamy banany w całości-pomysł, który szpiegowałem na naszej wspaniałej stronie)
Krok 19:
Wypełnij puste miejsca kawałkami biszkoptu
Krok 20:
Smarujemy kremem
Krok 21:
Połóż kawałki pozostałego biszkoptu na wierzchu
Krok 22:
Posmaruj pozostałym kremem
Krok 23:
Przykryj ciasto pokrywką
Krok 24:
Teraz zrób lukier - możesz zrobić go z kakao, ale bardziej podoba mi się lukier czekoladowy
Krok 25:
Dodaj trochę mleka do czekolady
Krok 26:
Topi się w łaźni wodnej, lepiej w łaźni wodnej, a nie w kuchence mikrofalowej
Krok 27:
Równolegle topić masło w dowolny dostępny sposób
Krok 28:
Czekolada powinna się całkowicie stopić i stać się płynna
Krok 29:
Teraz stopniowo dodajemy stopione masło do czekolady i mieszamy
Krok 30:
Lukier jest jednolity, błyszczący i bardzo aromatyczny
Krok 31:
Przykryj ciasto lukrem
Krok 32:
Udekoruj według własnych upodobań-posypałam kokosem. Usuwamy do impregnacji na zimno przez co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na noc
Krok 33:
Przygotowywałam ciasto z okazji urodzin dziecka-dzięki temu, że wszystkie składniki są proste i naturalne, bez obaw dawałam je nawet najmłodszym gościom
Krok 34:
Tak pięknie wygląda w przekroju-dzieci bardzo lubią
Krok 35:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g