skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić PP Sałatka Cezar z kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Do sałatki najlepiej nadaje się filet jako najbardziej dietetyczna część kurczaka. Mozzarellę można zastąpić innym miękkim serem (Adyghe, ser) lub wziąć twardy ser o niskiej zawartości tłuszczu (nie więcej niż 25%). Zamiast wiśni możesz użyć zwykłych pomidorów. Wystarczy jeden średni owoc. Gotuj jajko na twardo przez 7-8 minut. Schłodzić gotowane jajko w zimnej wodzie.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, trochę posolić. Zawiń filety w folię lub rękaw. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut. Schłodzić gotowy filet. Możesz gotować kurczaka we wrzącej osolonej wodzie, ale mięso z kurczaka pieczone w folii będzie bardziej soczyste i zachowa bardziej zdrowe właściwości.
Krok 3:
Umyj liście sałaty w zimnej wodzie, dobrze wysusz. Posiekaj warzywa rękami, połóż na talerzu. Nie wycinaj liści nożem. Podczas interakcji z metalem dochodzi do utleniania, co zmniejsza korzystne właściwości sałaty.
Krok 4:
Rozłóż filet z kurczaka na włókna lub pokrój na kawałki. Połóż mięso na liściach sałaty.
Krok 5:
Umyj pomidory. Pokrój wiśnie na pół lub na ćwiartki. Jeśli pomidor jest duży, pokrój go na małe kliny.
Krok 6:
Wyjmij mozzarellę z solanki, osusz. Użyłam mozzarelli w mini kulkach, jeśli kulka jest duża lub używasz innego sera, pokrój ją na talerze. Dodaj ser do sałatki.
Krok 7:
Obierz skorupkę jajka, pokrój na pół. Połóż połowę jajka na środku sałatki. Możesz pokroić jajko na plasterki.
Krok 8:
Przygotuj sos sałatkowy.
Krok 9:
W małej misce połącz oliwę z oliwek, musztardę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Trochę soli, dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj natychmiast.
Krok 11:
Smacznego!
PP Sałatka Cezar z kurczakiem, uważam, że można ją przypisać przepisom PP. Jest zrównoważony pod względem składu składników odżywczych. Delikatne gotowanie kurczaka (pieczenie w piekarniku) jest najbardziej akceptowalnym sposobem gotowania dowolnego mięsa dla zdrowej diety. Filet zawiera białka niezbędne do odnowy i naprawy komórek organizmu. Warzywa i pomidory są bogate w błonnik i witaminy. Wystarczająca ilość warzyw i warzyw zwiększa korzystne właściwości potrawy. Sałatka jest przygotowywana bez majonezu. Dressing na bazie oliwy z oliwek wzbogaca ją o zdrowe kwasy tłuszczowe.
bardzo ważne jest, aby do gotowania używać świeżych i wysokiej jakości produktów. To klucz do uzyskania maksymalnych korzyści z sałatki.
przechowywanie takiej sałatki nie jest zalecane, więc przygotuj ją na jeden posiłek.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g