biszkopt pomarańczowy

aromatyczny i przewiewny biszkopt, doskonały do ciast! Biszkopt pomarańczowy można przygotować w piekarniku. Dobrze się unosi, ma porowatą strukturę i przyjemny zapach. Wskazane jest, aby wziąć pomarańczę o gęstym miąższu, aby skórka została dobrze usunięta. Białka należy wprowadzić do ciasta na końcu i wymieszać szpatułką, ale nie mikserem. Podawaj pomarańczowy biszkopt na stole z aromatyczną herbatą, kompotem owocowym lub lemoniadą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 79 % 46 g
253 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomarańczę, usuń skórkę i wyciśnij sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Ubij żółtka z połową cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok pomarańczowy i dodaj skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej masło i mieszaj mikserem, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z cukrem ubij białka, aż będą gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż białka do ciasta i powoli wymieszaj drewnianą szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę pergaminem, nie trzeba go smarować olejem. Wlać ciasto biszkoptowe i wygładzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Biszkopt piecze się w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciepłe ciasto z formy i usuń pergamin. Biszkopt pomarańczowy można pokroić na kawałki i podawać z herbatą lub użyć do przygotowania ciasta. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy