biszkopt pomarańczowy
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Dobrze umyj pomarańczę, usuń skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3:
Podziel jajka na żółtka i białka. Ubij żółtka z połową cukru.
Krok 4:
Wlej sok pomarańczowy i dodaj skórkę.
Krok 5:
Wlej masło i mieszaj mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 7:
Z cukrem ubij białka, aż będą gęste.
Krok 8:
Włóż białka do ciasta i powoli wymieszaj drewnianą szpatułką.
Krok 9:
Przykryj formę pergaminem, nie trzeba go smarować olejem. Wlać ciasto biszkoptowe i wygładzić.
Krok 10:
Biszkopt piecze się w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 11:
Wyjmij ciepłe ciasto z formy i usuń pergamin. Biszkopt pomarańczowy można pokroić na kawałki i podawać z herbatą lub użyć do przygotowania ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g