Pizza z łososiem z czerwonej ryby na cieście drożdżowym

niesamowicie pyszna pizza spodoba się każdemu bez wyjątku! Pizza jest, jak sądzę, jedną z najbardziej lubianych przekąsek zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Po prostu nie można się oprzeć chrupiącemu tortilli z delikatnym nadzieniem. Tradycyjnie pizzę gotuje się z warzywami, drobiem lub wędzonym mięsem, ale jest też bardzo smaczna opcja - z rybą. Czerwona ryba jest świetna jako dodatek do pizzy, więc jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej pizzy, to Gorąco polecam, jest bardzo, bardzo smaczna! Możesz przygotować taką pizzę zarówno ze słonej czerwonej ryby, jak i świeżej. Tylko jeśli użyjesz świeżej ryby, upiecz ją razem z ciastem. Moja rodzina bardziej polubiła wersję z soloną rybą, więc jej smak jest bardziej nasycony, cóż, możesz gotować w sposób, który najbardziej Ci się podoba.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 58 % 29 g
230 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z czerwoną rybą na cieście drożdżowym? Przygotuj składniki ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz serwatkę i wodę i lekko podgrzej (temperatura płynu nie powinna przekraczać 40 ° C, więc bądź ostrożny i nie przegrzewaj). Wlej łyżkę cukru do ciepłej cieczy i dodaj drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj, aby drożdże całkowicie rozpuściły się w cieczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i partiami wprowadź przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ten sposób zagnieść ciasto. Najpierw zagniataj ciasto w misce przez kilka minut, aby zebrało się w niejednorodną Kolobok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przejdź do stołu roboczego i dobrze zagniataj ciasto przez 7-8 minut. Powinien stać się gładki i bardzo delikatny. Jeśli to konieczne, lekko posyp stół mąką podczas ugniatania, ale nie daj się ponieść emocjom, aby nie zatkać ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść ciasto w misce (wcześniej możesz je lekko posmarować olejem lub posypać mąką), przykryj wilgotnym ręcznikiem lub folią i pozostaw na 1 godzinę w cieple do wyrośnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najpierw zajmij się sosem. Tradycyjnie do pizzy używa się sosu pomidorowego ze świeżych lub konserwowanych pomidorów, ale ponieważ sezon świeżych pomidorów jest zbyt krótki, a puszki nie można znaleźć wszędzie, proponuję przygotować prostą, ale smaczną wersję sosu do pizzy. Weź 1 łyżkę. L. ze zjeżdżalnią dobrej (wysokiej jakości i smacznej!) koncentrat pomidorowy, Dodaj do niego 2-3 łyżki. l. Woda (przegotowana), szczypta cukru, soli i trochę suszonych ziół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I wymieszaj. Konsystencja sosu powinna być zbliżona do keczupu, więc jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej lub mniej wody, w zależności od gęstości makaronu. To wszystko, sos jest gotowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj również ser - zetrzyj go na grubej tarce. Nawiasem mówiąc, zamiast mozzarelli możesz wziąć dowolny inny ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny i łatwo się topi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój łososia solonego w cienkie plasterki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po godzinie włóż piekarnik do podgrzania do 230-250 C wraz z blachą do pieczenia lub kamieniem do pizzy i wyjmij już dopasowane ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i podziel na 3-4 części, w zależności od pożądanej wielkości pizzy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rzuć każdą część w piłkę, przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 5-10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po odpowiednim czasie weź jedną bułkę (trzymaj resztę pod ręcznikiem, aby się nie zwietrzała) i natychmiast połóż ją na papierze do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj lub rozciągnij bułkę ciasta rękami na ciasto o grubości 5 mm (Wybierz grubość ciasta według własnego gustu, możesz ją rozwałkować na cieńszą lub grubszą).

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj tortillę sosem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A na wierzch posyp obfitą porcją startego sera.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Z gorącego piekarnika ostrożnie wyjmij rozgrzaną blachę do pieczenia i przeciągnij na nią uformowaną pizzę. Piecz pizzę do całkowitego ugotowania przez około 7 minut lub dłużej, skup się na możliwościach piekarnika. Pizza powinna się zrumienić ze wszystkich stron.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij gotową pizzę z piekarnika i połóż kawałki solonej ryby na wierzchu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj także garść rukoli i trochę świeżych liści bazylii. W ten sam sposób przygotuj pozostałe trzy pizze.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    To wszystko, bardzo smaczna i delikatna pizza z czerwoną rybą jest gotowa! Podawaj natychmiast do stołu.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

ta ilość składników daje 4 pizze o średnicy około 26-28 cm.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy