skład / składniki
metoda gotowania
1. Przetrzyj miękki twaróg przez sito. Jest to konieczne, aby zapiekanka była jednolita.
2. Jajka wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym i ubić mikserem na puszystą masę.
3. Dobrze spłucz rodzynki, osusz serwetką z wody i wlej do twarogu.
4. Do twarogu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
5. Wlej ubitą masę jajeczną do masy twarogowej,a teraz wymieszaj wszystko razem mikserem.
6. Naczynie do pieczenia obficie posmarować masłem i posypać bułką tartą.
7. Włóż masę twarogową do przygotowanej formy, ostrożnie wyrównaj powierzchnię łyżką.
8. Włóż wypełnioną formę z masą do gorącego piekarnika i piecz w 190-200 stopniach przez 50 minut.
9. Po 50 minutach zapiekanka z miękkiego twarogu jest gotowa, wyjmij formę z piekarnika i pozwól zapiekance całkowicie ostygnąć.
10. Pokrój schłodzoną zapiekankę z twarogu na porcje i podawaj ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g