zapiekanka z miękkiego twarogu

pyszna zapiekanka z twarogu o smaku waniliowo-cytrynowym. Twaróg do zapiekanki powinien być miękki, w żadnym wypadku suchy, dla lepszej jednorodności należy go przetrzeć przez sito. Taka zapiekanka jest dobra na śniadanie, szczególnie w menu dla dzieci.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 45 % 18 g
203 kcal
IG: 0 / 18 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Przetrzyj miękki twaróg przez sito. Jest to konieczne, aby zapiekanka była jednolita.
2. Jajka wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym i ubić mikserem na puszystą masę.
3. Dobrze spłucz rodzynki, osusz serwetką z wody i wlej do twarogu.
4. Do twarogu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
5. Wlej ubitą masę jajeczną do masy twarogowej,a teraz wymieszaj wszystko razem mikserem.
6. Naczynie do pieczenia obficie posmarować masłem i posypać bułką tartą.
7. Włóż masę twarogową do przygotowanej formy, ostrożnie wyrównaj powierzchnię łyżką.
8. Włóż wypełnioną formę z masą do gorącego piekarnika i piecz w 190-200 stopniach przez 50 minut.
9. Po 50 minutach zapiekanka z miękkiego twarogu jest gotowa, wyjmij formę z piekarnika i pozwól zapiekance całkowicie ostygnąć.
10. Pokrój schłodzoną zapiekankę z twarogu na porcje i podawaj ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy