skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotowanie jasnego biszkoptu. Ubij jajka trzepaczką, dodając cukier.
Krok 3:
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ubij, aż będzie gładka.
Krok 4:
Przykryj formę pergaminem, posmaruj olejem (moja średnica formy wynosi 24 cm). Wlać ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20-30 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką lub czubkiem noża – powinny być suche.
Krok 5:
Gotowanie ciemnego biszkoptu. Ubij również jajka z cukrem, następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i dodaj kakao.
Krok 6:
Ugniataj do uzyskania gładkości.
Krok 7:
Pieczemy w taki sam sposób, jak lekkie ciasto w 180 stopniach przez 20-30 minut. Gotowe herbatniki pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie usuwamy pergamin.
Krok 8:
Gotowanie budyniu śmietankowego. Na talerzu wymieszaj cukier ze skrobią.
Krok 9:
Dodaj połowę mleka i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Na osobnym talerzu podgrzej drugą połowę mleka, gdy się zagotuje, zmniejsz ogień. I wlej mieszaninę cukru i skrobi, szybko mieszając trzepaczką. Gotuj przez 3 minuty.
Krok 11:
Mieszanina szybko gęstnieje. Okazuje się lepką mieszaninę. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 12:
Następnie ubij zmiękczone masło mikserem i dodaj ugotowany budyń. Ubijamy do uzyskania gładkości i wkładamy do lodówki.
Krok 13:
Przygotowujemy owoce, jagody-przecinamy na pół, usuwamy nasiona. Nektarynki pokrojone na ćwiartki.
Krok 14:
Nektaryny ze śliwkami gotowałem w syropie cukrowym, aby usunąć nadmiar kwasu i uczynić nektaryny bardziej miękkimi i słodszymi. Aby to zrobić, zagotowałem 1 szklankę wody, dodałem 1 łyżkę cukru, dodałem nektarynki i suszone śliwki i gotowałem przez 5 minut. Następnie spuść wodę i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 15:
Przygotuj galaretkę wiśniową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Mam paczkę 100 g. napełnij zawartość paczki wodą 0,5 litra, wymieszaj, pozostaw na 10 minut, a następnie podgrzej do wrzenia, mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie włóż talerz do zimnej wody, aby galaretka ostygła szybciej.
Krok 16:
Montaż ciasta. Umieść lekki biszkopt w dzielonej formie. Budyń śmietankowy dzielimy na 3 części i smarujemy lekkie ciasto 1 częścią.
Krok 17:
Na ciemnym biszkopcie wycinamy 5 kółek średniej wielkości szklanką.
Krok 18:
Rozłóż te 5 kółek w formie na kremowym budyniu.
Krok 19:
Rozłóż całą przestrzeń między Okręgami połówkami winogron i suszonych śliwek. W zależności od wysokości kół możesz ułożyć winogrona w 2 warstwach. Zostawiłem 16 połówek winogron do dekoracji.
Krok 20:
Wlej całą powierzchnię schłodzoną galaretką wiśniową, polej jagody, aby nie zmyć warstwy budyniu śmietankowego.
Krok 21:
Wysyłamy do lodówki na 30-40 minut, w zależności od tego, jak szybko galaretka wiśniowa stwardnieje.
Krok 22:
Kiedy galaretka wiśniowa się zestali. Posmaruj 2. część kremu budyniowego. Jest lepki i gęsty, więc musisz powoli rozmazywać.
Krok 23:
Rozłóż ciemny biszkopt z otworami na wierzchu.
Krok 24:
Szczelnie układamy plasterki nektarynek w otworach. I posmaruj 3 - tą częścią kremu budyniowego. Nierównomiernie podzieliłem krem i nie miałem wystarczającej ilości na 3 części))), ale to nie ma znaczenia. Pokryłem miejsca nektarynkami i musisz całkowicie posmarować warstwę.
Krok 25:
Przygotuj galaretkę brzoskwiniową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam paczkę 100 g. napełnij zawartość paczki wodą 0,5 litra, wymieszaj, pozostaw na 10 minut, a następnie podgrzej do wrzenia, mieszając, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie włóż talerz do zimnej wody, aby galaretka ostygła szybciej.
Krok 26:
Teraz przygotowujemy owoce do dekoracji. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy, po prostu pokrój je w kliny i ułóż w kółko, zaczynając od środka do krawędzi. Zrobiłem róże z jabłek. Aby to zrobić, pokrój je w cienkie plasterki.
Krok 27:
Gotuj plasterki w syropie cukrowym, aż zmiękną, nie opiszę tutaj, jak zrobić róże, możesz zobaczyć opis w przepisie na ciasto owocowe http://1000.menu/cooking/11551-tort-rozovaya-nejnost
Krok 28:
Rozłóż 7 róż na środku, rozłóż plasterki jabłek wokół, a na nich połówki winogron. Mam też plasterki nektarynki, układam je na krawędzi ciasta.
Krok 29:
Wlać schłodzoną galaretkę brzoskwiniową. Poprawiamy owoce, ponieważ mogą odpłynąć. I wkładamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje, wkładam na noc.
Krok 30:
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Przejdź nożem między foremką a krawędzią ciasta. Zdejmij bok formy. Ciasto jest gotowe!
Krok 31:
Pokrój na porcje i wezwij wszystkich na herbatę. Rysunek okazuje się inny, w zależności od miejsca, w którym tniesz. Na zdjęciu po jednej stronie kawałka - ciemne ciasto jest bardziej widoczne.
Krok 32:
A po tej stronie w przekroju widać więcej nektaryny i galaretki. W każdym razie ciasto wygląda bardzo interesująco w sekcji. Smacznego! Jeśli ciasto nie zostało natychmiast zjedzone, włóż je do lodówki, ponieważ budyń śmietankowy stanie się bardziej miękki i zejdzie z warstwy galaretki.
wskazałem czas gotowania bez uwzględnienia stwardnienia galaretki w lodówce.
jagody i owoce można zastąpić innymi sezonowo. Zimą można kupić brzoskwinie w puszkach lub mandarynki i zastąpić nimi nektarynki.
suszone śliwki można wykluczyć i używać tylko winogron.
galaretka użyj również tego, co znajdziesz, zastanów się z wyprzedzeniem, jakie kolory będą cięte. Lepiej, żeby były kontrastowe. Nalałem winogrona galaretką wiśniową, więc środek okazał się bordowym paskiem, jeśli znajdziesz zieloną galaretkę, użyj jej do wypełnienia winogron.
Użyj swojej fantazji. Sukces w gotowaniu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g