bułeczki drożdżowe bez jajek i mleka

wypróbuj ten prosty przepis na chude pieczenie! Bułeczki drożdżowe bez jajek i mleka to bardzo przydatny przepis dla osób poszczących lub uczulonych na prezentowane produkty. Wypieki według tego przepisu są równie bujne i przewiewne. Takie apetyczne bułeczki można wykorzystać do kanapek, przykryć miodem lub polewą lub po prostu zjeść.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 50 g
286 kcal
IG: 0 / 2 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

bujne i pyszne bułeczki można zrobić bez dodawania jajek i mleka. Jednocześnie sam proces w zasadzie niewiele różni się od klasycznej receptury ciasta drożdżowego i w zasadzie zajmuje tyle samo czasu.

na początek mąkę pszenną przesiać osobno do dużej miski lub innego pojemnika, aby mąka stała się bardziej puszysta i przewiewna oraz aby rozbić wszystkie grudki mąki. Następnie odstaw przesianą mąkę na bok - przyda się nieco później.

czysta woda pitna podgrzej trochę do około 35 stopni Celsjusza. Aby szybko działające drożdże zostały aktywowane-woda powinna być ciepła, ale w żadnym wypadku nie gorąca.

rozpuść wymaganą ilość drożdży w ciepłej wodzie. Dobrze wymieszaj.

wlej trochę oleju roślinnego do pojemnika z ciepłą wodą i rozpuszczonymi drożdżami. Możesz użyć rafinowanego słonecznika, oliwy, sezamu lub innego, który bardziej smakuje.

dodaj sól i cukier do ciepłej wody z innymi składnikami i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Możesz dodać więcej cukru, wtedy bułki będą słodkie w smaku. Ilość przypraw można regulować w zależności od tego, do jakich celów pieczone są bułki.

włóż cukier waniliowy, aby uzyskać przyjemny smak muffinek.

następnie stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę pszenną do pojemnika z wodą, drożdżami i innymi składnikami. Najpierw wymieszaj wszystko łyżką stołową lub rękami w misce, a następnie przenieś ciasto na powierzchnię roboczą, aby wygodniej było zagnieść miękkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby w procesie ugniatania dodaj więcej mąki.

gdy ciasto jest już zagniecione, zwiń je w kulkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw w miejscu na około godzinę.

po dopasowaniu i powiększeniu ciasta ugniataj je ponownie i zwiń z niego bułki. Uformowane bułki ułożyć na blasze do pieczenia, po uprzednim ułożeniu pergaminu. Ponownie przykryj bułki ręcznikiem i odstaw na pół godziny.

W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

gdy bułki wzrosną, a piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury, umieść je piec na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek.

gotowe bułeczki lekko schłodzić i można je podawać z gorącą herbatą lub kawą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy