skład / składniki
metoda gotowania
bujne i pyszne bułeczki można zrobić bez dodawania jajek i mleka. Jednocześnie sam proces w zasadzie niewiele różni się od klasycznej receptury ciasta drożdżowego i w zasadzie zajmuje tyle samo czasu.
na początek mąkę pszenną przesiać osobno do dużej miski lub innego pojemnika, aby mąka stała się bardziej puszysta i przewiewna oraz aby rozbić wszystkie grudki mąki. Następnie odstaw przesianą mąkę na bok - przyda się nieco później.
czysta woda pitna podgrzej trochę do około 35 stopni Celsjusza. Aby szybko działające drożdże zostały aktywowane-woda powinna być ciepła, ale w żadnym wypadku nie gorąca.
rozpuść wymaganą ilość drożdży w ciepłej wodzie. Dobrze wymieszaj.
wlej trochę oleju roślinnego do pojemnika z ciepłą wodą i rozpuszczonymi drożdżami. Możesz użyć rafinowanego słonecznika, oliwy, sezamu lub innego, który bardziej smakuje.
dodaj sól i cukier do ciepłej wody z innymi składnikami i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą. Możesz dodać więcej cukru, wtedy bułki będą słodkie w smaku. Ilość przypraw można regulować w zależności od tego, do jakich celów pieczone są bułki.
włóż cukier waniliowy, aby uzyskać przyjemny smak muffinek.
następnie stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę pszenną do pojemnika z wodą, drożdżami i innymi składnikami. Najpierw wymieszaj wszystko łyżką stołową lub rękami w misce, a następnie przenieś ciasto na powierzchnię roboczą, aby wygodniej było zagnieść miękkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby w procesie ugniatania dodaj więcej mąki.
gdy ciasto jest już zagniecione, zwiń je w kulkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw w miejscu na około godzinę.
po dopasowaniu i powiększeniu ciasta ugniataj je ponownie i zwiń z niego bułki. Uformowane bułki ułożyć na blasze do pieczenia, po uprzednim ułożeniu pergaminu. Ponownie przykryj bułki ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
gdy bułki wzrosną, a piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury, umieść je piec na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek.
gotowe bułeczki lekko schłodzić i można je podawać z gorącą herbatą lub kawą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g