ciasteczka Śnieżki rozpływają się w ustach
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj mąkę, cukier, zmielone orzechy, sól i wanilię.
2. Do tej mieszanki dodaj miękkie masło i zmiel dłońmi na drobny okruch.
3. Uformuj 15-20 małych kulek z ciasta.
4. Ułóż kulki na blasze wyłożonej pergaminem w odległości około 3 cm od siebie.
5. Piec ciasteczka przez 35 minut w 180°C.
6. Ciasteczka lekko ostudzić i zawinąć w cukier puder. Ostudzić i ponownie zawinąć w cukier puder.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g