ciasteczka Śnieżki rozpływają się w ustach

bardzo delikatne kruche ciasteczka o smaku orzechowym! Bardzo podobał mi się przepis. Świetny zamiennik kupionych w sklepie ciasteczek i pierników. Możesz wziąć dowolne orzechy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 8 g
tłuszcze 39 % 34 g
węglowodany 52 % 46 g
506 kcal
IG: 4 / 2 / 93

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

1. Wymieszaj mąkę, cukier, zmielone orzechy, sól i wanilię.
2. Do tej mieszanki dodaj miękkie masło i zmiel dłońmi na drobny okruch.
3. Uformuj 15-20 małych kulek z ciasta.
4. Ułóż kulki na blasze wyłożonej pergaminem w odległości około 3 cm od siebie.
5. Piec ciasteczka przez 35 minut w 180°C.
6. Ciasteczka lekko ostudzić i zawinąć w cukier puder. Ostudzić i ponownie zawinąć w cukier puder.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy