mannik na mleku bez mąki

Manna jest luźna, krucha i bardzo smaczna! Jeśli lubisz manniki - ten musi być ugotowany. Ze wszystkich przepisów na manniki, które gotowałem (na kefirze, na śmietanie, na wodzie), ten jest chyba najbardziej udany. Okazuje się dość wilgotny, a jednocześnie kruchy i lekki. Z lekkim aromatem wanilii. Idealne połączenie. Najważniejsze jest, aby trzymać semolinę dłużej w mleku przed pieczeniem, aby dobrze puchła. Jeśli trzymasz mniej, mannik okaże się nie tak bujny i przewiewny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 43 g
271 kcal
IG: 5 / 53 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do Manny w mleku bez mąki potrzebujemy: kaszy manny, mleka, cukru, jajek, masła, proszku do pieczenia i waniliny (można zastąpić cukrem waniliowym lub esencją waniliową).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz semolinę z cukrem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podgrzej mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kaszę mannę z cukrem do ciepłego mleka, wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na co najmniej 50 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka na spuchniętą masę Manny. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Roztop masło i wymieszaj z resztą masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia i wanilinę i jeszcze raz wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Manniki mają swoją nazwę od głównego składnika, który bierze udział w przygotowaniu - kaszy manny. Sama kasza pochodzi z pszenicy. Podczas mielenia pszenicy na mąkę powstaje również większa kasza, która nazywa się semoliną.

w Rosji manniki pojawiły się około XII-XIII wieku, kiedy to kasza manna stała się powszechnie dostępna. Według innej wersji słowiańskie hostessy nauczyły się gotować mannę dzięki jednemu podróżnikowi, który przywiózł przepis ze Wschodu. W świecie arabskim podobne ciasto "Basbus" pojawiło się na długo przed rozprzestrzenianiem się zbóż w Rosji. Warto zauważyć, że przez długi czas przepis na mannę nie został utracony, w przeciwieństwie do wielu tradycji kulinarnych tamtych czasów.

niezaprzeczalną zaletą manników jest to, że to ciasto nigdy się nie pali. Może się zrumienić w dobrym stylu, ale aby konkretnie spłonął lub całkowicie zamienił się w niejadalne węgle, musisz bardzo się postarać.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy