skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do Manny w mleku bez mąki potrzebujemy: kaszy manny, mleka, cukru, jajek, masła, proszku do pieczenia i waniliny (można zastąpić cukrem waniliowym lub esencją waniliową).
Krok 2:
Połącz semolinę z cukrem i wymieszaj.
Krok 3:
Lekko podgrzej mleko.
Krok 4:
Wlej kaszę mannę z cukrem do ciepłego mleka, wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na co najmniej 50 minut.
Krok 5:
Rozbij jajka na spuchniętą masę Manny. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Roztop masło i wymieszaj z resztą masy.
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia i wanilinę i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 8:
Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Manniki mają swoją nazwę od głównego składnika, który bierze udział w przygotowaniu - kaszy manny. Sama kasza pochodzi z pszenicy. Podczas mielenia pszenicy na mąkę powstaje również większa kasza, która nazywa się semoliną.
w Rosji manniki pojawiły się około XII-XIII wieku, kiedy to kasza manna stała się powszechnie dostępna. Według innej wersji słowiańskie hostessy nauczyły się gotować mannę dzięki jednemu podróżnikowi, który przywiózł przepis ze Wschodu. W świecie arabskim podobne ciasto "Basbus" pojawiło się na długo przed rozprzestrzenianiem się zbóż w Rosji. Warto zauważyć, że przez długi czas przepis na mannę nie został utracony, w przeciwieństwie do wielu tradycji kulinarnych tamtych czasów.
niezaprzeczalną zaletą manników jest to, że to ciasto nigdy się nie pali. Może się zrumienić w dobrym stylu, ale aby konkretnie spłonął lub całkowicie zamienił się w niejadalne węgle, musisz bardzo się postarać.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g