skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Carmen z krakersami z kurczaka i szynki? Pokrój wszystkie składniki w ten sam blok.
Krok 2:
Surowy filet z kurczaka smażyć do miękkości, można dodać szczyptę przyprawy do kurczaka. Gotowałam z przyprawą, daje piękny złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić.
Krok 3:
Szynkę usmażyć również na gorącej patelni na złoty kolor.
Krok 4:
Chleb żytnio-pszenny ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i polać niewielką ilością oleju roślinnego, nie więcej niż łyżeczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, wysuszyć do lekkiego rumienia.
Krok 5:
Do dressingu: majonez, adjika i czosnek (drobno posiekany) wymieszać.
Krok 6:
Ułóż wszystko warstwami na płaskim talerzu. Wkładam najpierw smażony filet, potem połowę pomidorów (pomidory pozostają świeże), aby kurczak był nasączony sokiem, następna warstwa smażona szynka, wszystko posmarować dressingiem, a następnie ułożyć resztę pomidorów.
Krok 7:
Przed podaniem posyp bułką tartą.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g