Sałatka Carmen z krakersami z kurczaka i szynki

pyszna, obfita, szybka sałatka na wakacje i na co dzień! Sałatka okazuje się niezwykła, dość satysfakcjonująca, umiarkowanie ostra i aromatyczna
YaskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 25 % 10 g
254 kcal
IG: 20 / 10 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Carmen z krakersami z kurczaka i szynki? Pokrój wszystkie składniki w ten sam blok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Surowy filet z kurczaka smażyć do miękkości, można dodać szczyptę przyprawy do kurczaka. Gotowałam z przyprawą, daje piękny złoty kolor. Pod koniec smażenia posolić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szynkę usmażyć również na gorącej patelni na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Chleb żytnio-pszenny ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i polać niewielką ilością oleju roślinnego, nie więcej niż łyżeczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, wysuszyć do lekkiego rumienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do dressingu: majonez, adjika i czosnek (drobno posiekany) wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż wszystko warstwami na płaskim talerzu. Wkładam najpierw smażony filet, potem połowę pomidorów (pomidory pozostają świeże), aby kurczak był nasączony sokiem, następna warstwa smażona szynka, wszystko posmarować dressingiem, a następnie ułożyć resztę pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem posyp bułką tartą.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy