skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka C1. Jajka i mleko skondensowane należy najpierw wyjąć z lodówki na 1-1,5 godziny. Ciasto okazuje się skuteczne, jeśli dodasz do niego produkty o temperaturze pokojowej. Wybierając mleko skondensowane, przeczytaj uważnie, aby było to mleko skondensowane z cukrem bez zbędnych dodatków, które zepsują smak. Weź śmietanę do śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 20%.
Krok 2:
Rozpuść masło. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie, na małym ogniu w rondlu lub w łaźni wodnej. Aby stopić masło w łaźni wodnej, weź dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużej, umieść mniejszą na górze, aby jej dno spadło do połowy wody. Włóż do niego kawałki masła. Gdy woda się zagotuje, zacznie się topić. Po całkowitym stopieniu zdejmij z ognia. Całkowicie ostudzić.
Krok 3:
Dodaj mleko skondensowane i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski ze skondensowanym mlekiem i masłem. Dobrze ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka,aby rozbić strukturę jaj.
Krok 5:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej połowę mąki wskazanej w przepisie, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto jest nasycone tlenem. Aby ciasto odniosło sukces, musisz dodać płyn do suchego, a nie odwrotnie.
Krok 6:
Dodaj płynny składnik do mąki i mieszaj, aż będzie gładki. Ponieważ mąka nawet tego samego gatunku, ale różnych producentów, różni się właściwościami, może brakować ilości mąki określonej w przepisie lub odwrotnie.
Krok 7:
Dodaj go małymi porcjami, aby uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Powinien wyglądać jak gęsta śmietana. Zgasić sodę sokiem z cytryny, wlać do ciasta i wymieszać.
Krok 8:
Do pieczenia użyj standardowej dużej blachy do pieczenia do piekarnika. Podziel go pergaminem na 2 części: 3/5 dla dwóch jasnych ciast i 2/5 dla jednego ciemnego. Przenieś 2/3 ciasta na Jasną blachę do pieczenia. Rozprowadź równomiernie.
Krok 9:
Dodaj proszek kakaowy do pozostałej części ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś ciasto na Część blachy do pieczenia, aby uzyskać ciemne ciasto. Piec przez 10-15 minut na środkowej półce w nagrzanym piekarniku w trybie "góra-dół"do 180 stopni. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika.
Krok 11:
Podczas pieczenia ciast przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj cukier ze śmietaną, aż się rozpuści. Włóż powstałą śmietanę do lodówki, aż ciasta całkowicie ostygną.
Krok 12:
Gotowe ciasta zwiększą swoją objętość i zarumienią się. Przebij je drewnianą wykałaczką lub szpikulcem w kilku miejscach. Jeśli ciasto się do niego nie przyklei, ciasta są gotowe.
Krok 13:
Wyrównaj jasne ciasto. Aby to zrobić, ostrożnie odetnij krawędzie ostrym nożem. Podziel ciasto na 2 identyczne części.
Krok 14:
Z ciemnego biszkoptu Wytnij jedno ciasto tego samego rozmiaru co jasne. Całkowicie ostudzić ciasta. Pozostaw odcięte krawędzie i resztę ciemnego ciasta, przydadzą się później (patrz kroki 17-19).
Krok 15:
Złóż ciasto. Posmaruj pierwsze jasne ciasto kremem. Śmietana nawet o jednej zawartości tłuszczu może różnić się strukturą i konsystencją. A śmietana może okazać się dość płynna. Aby nie spływał z ciasta, najpierw posmaruj cienką warstwą, odstaw na 2-3 minuty, aby nasycił powierzchnię, a następnie nałóż grubszą warstwę kremu.
Krok 16:
Przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij i podobnie jak krok 15 posmaruj drugie i trzecie ciasto.
Krok 17:
Z kawałków ciasta, które się stały, zrób okruchy. Jeśli są wystarczająco wilgotne i mocno zmielone, włóż je na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika, wyschną i można je łatwo zmielić. Możesz zmielić ręce lub przykryć pergaminem i chodzić wałkiem do ciasta. Bardziej lubię ręce, ponieważ okruchy są bardzo małe i jednolite.
Krok 18:
Przykryj wierzch ciasta okruchami i w zasadzie można go namoczyć. Mam jeszcze krem i okruchy i posmarowałem boki kremem i posypałem je również okruchami.
Krok 19:
W razie potrzeby i na wielką okazję ciasto można ozdobić. w tym celu posypałam wierzch wiórkami kokosowymi, a na brzegach startą gorzką czekoladą. Dzięki temu ciasto stało się bardziej estetyczne.
ciasto gotuje się bardzo szybko - to jego główna zaleta. Ponadto cieszę się, że skład jest taki cały mleczny - i mleko skondensowane i śmietana.
z nadzieniem i dekoracją można eksperymentować. Smak ciasta tylko się poprawi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g