budyń chlebowy

Spróbuj deseru kuchni brytyjskiej! Tak proste i pyszne! Pudding chlebowy to tradycyjne brytyjskie danie, którego klasyczna wersja jest prezentowana w tym przepisie. Oczywiście klasykę można trochę & quot; odświeżyć & quot; zastępując rodzynki ulubionymi jagodami, a skórkę z cytryny-pomarańczową, można również użyć Marmolady, dżemu i innych pysznych dodatków, aby budyń był jeszcze smaczniejszy.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 62 % 24 g
212 kcal
IG: 12 / 64 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Resztę masła posmaruj każdą kromkę chleba z jednej strony.

2. Natłuszczone kromki chleba kroimy na kilka części, układamy w przygotowanej formie, posypujemy skórką z cytryny i rodzynkami.

3. Wlej mleko do rondla, wlej tutaj śmietanę. Wysyłamy patelnię z zawartością mleka do ognia, podgrzewamy do stanu gorącego, nie trzeba gotować.

4. Rozbij jaja kurze w osobnej misce, wlej część cukru (około 50 gramów), ubij mikserem na gęste i stabilne szczyty.

5. Do powstałej masy powoli wlewamy gorącą mieszankę mleka, nie przerywając ubijania. Powstałą masę przecieramy przez sito dla większej jednorodności, a następnie dodajemy do niej ekstrakt waniliowy.

6. Powstały krem rozprowadzamy na chlebie, posypujemy pozostałym cukrem i niewielką ilością posiekanej gałki muszkatołowej.

7. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut w zależności od rodzaju i mocy piekarnika. Powierzchnia budyniu powinna być odpowiednio zrumieniona.

8. Gotowy budyń nie spieszy się z podawaniem na stole, niech stanie trochę w temperaturze pokojowej, wystarczy 5-10 minut.

podajemy na stole z kakao, herbatą, jest również bardzo smaczny z mlekiem.

Poczęstuj się!

budyń nadaje się do zamrażania zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Wystarczy owinąć tacę budyniem folią spożywczą i wysłać do zamrażarki. W tej formie danie może być przechowywane do trzech miesięcy. Do rozmrażania lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej ani piekarnika. Wystarczy przenieść budyń z zamrażarki do lodówki i pozostawić na noc, w tym czasie rozmrozi się i będzie gotowy do dalszego gotowania. Gotowy rozmrożony budyń należy podgrzewać w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy