skład / składniki
metoda gotowania
1. Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Resztę masła posmaruj każdą kromkę chleba z jednej strony.
2. Natłuszczone kromki chleba kroimy na kilka części, układamy w przygotowanej formie, posypujemy skórką z cytryny i rodzynkami.
3. Wlej mleko do rondla, wlej tutaj śmietanę. Wysyłamy patelnię z zawartością mleka do ognia, podgrzewamy do stanu gorącego, nie trzeba gotować.
4. Rozbij jaja kurze w osobnej misce, wlej część cukru (około 50 gramów), ubij mikserem na gęste i stabilne szczyty.
5. Do powstałej masy powoli wlewamy gorącą mieszankę mleka, nie przerywając ubijania. Powstałą masę przecieramy przez sito dla większej jednorodności, a następnie dodajemy do niej ekstrakt waniliowy.
6. Powstały krem rozprowadzamy na chlebie, posypujemy pozostałym cukrem i niewielką ilością posiekanej gałki muszkatołowej.
7. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut w zależności od rodzaju i mocy piekarnika. Powierzchnia budyniu powinna być odpowiednio zrumieniona.
8. Gotowy budyń nie spieszy się z podawaniem na stole, niech stanie trochę w temperaturze pokojowej, wystarczy 5-10 minut.
podajemy na stole z kakao, herbatą, jest również bardzo smaczny z mlekiem.
Poczęstuj się!
budyń nadaje się do zamrażania zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Wystarczy owinąć tacę budyniem folią spożywczą i wysłać do zamrażarki. W tej formie danie może być przechowywane do trzech miesięcy. Do rozmrażania lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej ani piekarnika. Wystarczy przenieść budyń z zamrażarki do lodówki i pozostawić na noc, w tym czasie rozmrozi się i będzie gotowy do dalszego gotowania. Gotowy rozmrożony budyń należy podgrzewać w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal / 100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g