babeczka na kwaśnym mleku

pozostało kwaśne mleko? Upiecz słodką ucztę na herbatę! Ciasto na kwaśnym mleku-proste i szybkie wypieki na herbatę lub kawę, kakao. Jest przygotowywany z dość przystępnych produktów i nie wymaga wyrafinowanych umiejętności kulinarnych. Wypieki są bardzo aromatyczne, przewiewne, puszyste, miękkie. Dobra opcja, gdy mleko jest kwaśne i nie chcesz ponownie gotować naleśników lub naleśników. Ciasto zgodnie z proponowanym przepisem można upiec nie tylko na wieczorną herbatę z rodziną, ale także na ucztę dla gości.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 67 % 39 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Włóż masło do miski miksera i przykryj cukrem, ubij wszystko razem przez 1-2 minuty. Następnie rozbijamy jajko i ponownie ubijamy przez minutę. Robimy to samo z resztą jajek-rozbijamy po kolei i ubijamy przez minutę mikserem.

teraz dodaj wanilinę, dokładnie wymieszaj (możesz ponownie ubić). W tym samym czasie włączamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę do ciasta małym kawałkiem masła.

przesiej oba rodzaje mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego pojemnika, a następnie wlej sól i wszystko dokładnie wymieszaj. W następnym etapie zaczynamy wlewać mąkę do mieszanki olejowej i wprowadzać kwaśne mleko. Dodaj mieszaninę i mleko w trzech seriach, po każdym wymieszaniu masy. Oznacza to, że dodaj jedną trzecią mąki, wymieszaj, wlej jedną trzecią kwaśnego mleka, ponownie wymieszaj. I tak dalej.

włóż ciasto do przygotowanej formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 50 minut. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem (podczas przekłuwania ciasta szpikulec powinien pozostać suchy).

wyłącz ogrzewanie, wyjmij formę z piekarnika, pozwól babeczce ostygnąć bezpośrednio w niej.

po schłodzeniu ciasto posyp cukrem pudrem. Do dekoracji zamiast posypać cukrem pudrem można również przygotować lukier cytrynowy lub czekoladowy

.Teraz możesz podać ciastko do stołu.

miłej herbaty i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal / 100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy