skład / składniki
metoda gotowania
masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Włóż masło do miski miksera i przykryj cukrem, ubij wszystko razem przez 1-2 minuty. Następnie rozbijamy jajko i ponownie ubijamy przez minutę. Robimy to samo z resztą jajek-rozbijamy po kolei i ubijamy przez minutę mikserem.
teraz dodaj wanilinę, dokładnie wymieszaj (możesz ponownie ubić). W tym samym czasie włączamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę do ciasta małym kawałkiem masła.
przesiej oba rodzaje mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia do osobnego pojemnika, a następnie wlej sól i wszystko dokładnie wymieszaj. W następnym etapie zaczynamy wlewać mąkę do mieszanki olejowej i wprowadzać kwaśne mleko. Dodaj mieszaninę i mleko w trzech seriach, po każdym wymieszaniu masy. Oznacza to, że dodaj jedną trzecią mąki, wymieszaj, wlej jedną trzecią kwaśnego mleka, ponownie wymieszaj. I tak dalej.
włóż ciasto do przygotowanej formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 50 minut. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Sprawdzamy gotowość ciasta drewnianym szpikulcem (podczas przekłuwania ciasta szpikulec powinien pozostać suchy).
wyłącz ogrzewanie, wyjmij formę z piekarnika, pozwól babeczce ostygnąć bezpośrednio w niej.
po schłodzeniu ciasto posyp cukrem pudrem. Do dekoracji zamiast posypać cukrem pudrem można również przygotować lukier cytrynowy lub czekoladowy
.Teraz możesz podać ciastko do stołu.
miłej herbaty i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal / 100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g