skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasteczka imbirowe? Przygotuj jedzenie. Weź masło naturalne, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby masło było miękkie. Zestaw przypraw można zmieniać w zależności od gustu. Tylko imbir jest obowiązkowy, ciasteczka są nadal imbirowe.
Krok 2:
Zmiel goździki w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.
Krok 3:
Powinien zrobić drobny proszek. Lub użyj już zmielonych goździków.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z imbirem, cynamonem, goździkami i sodą.
Krok 5:
Przesiej mąkę z przyprawami i sodą przez sito.
Krok 6:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem.
Krok 7:
Możesz wziąć zwykłą trzepaczkę lub użyć miksera.
Krok 8:
Dodaj jajko do mieszanki masła.
Krok 9:
Następnie płynny miód (jeśli twój miód jest gęsty-nie jest straszny, po prostu rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej).
Krok 10:
Ubij wszystko razem w puszystą masę.
Krok 11:
Następnie dodaj mąkę partiami i za pomocą miksera dobrze wymieszaj z olejem.
Krok 12:
Ciasto jest gotowe, pozostanie płynne i lepkie, nie jest straszne —po zamrażarce będzie z nim łatwo pracować.
Krok 13:
Podziel ciasto na pół, w połowie, jeśli chcesz, dodaj kakao.
Krok 14:
Wymieszaj-otrzymasz ciasto czekoladowe.
Krok 15:
Zawiń oba rodzaje ciasta w folię spożywczą, włóż do zamrażarki lub lodówki na 1-1, 5 godziny (użyłem zamrażarki).
Krok 16:
Wyjmij białe ciasto z zamrażarki i podziel je na pół. Dobrze odkurzyć papier do pieczenia mąką i rozwałkować na nim cienką połowę.
Krok 17:
Za pomocą foremek wyciśnij figurki ciastek.
Krok 18:
A za pomocą rurki koktajlowej możesz zrobić dziury w ciasteczkach — wtedy można je zawiesić na choince.
Krok 19:
Przenieś papier z ciasteczkami na blachę do pieczenia. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez 5-7 minut. Pamiętaj, że ciasteczka pieczą się bardzo szybko, więc upewnij się, że się nie przypalą.
Krok 20:
Zrób to samo z resztą ciasta — dostałem 5 partii.
Krok 21:
Gorące ciasteczka są miękkie, ale po ostygnięciu stają się chrupiące.
Krok 22:
Bardzo wygodnie jest przechowywać ciasteczka w puszce — mam je pełne, nawet część ciasteczek nie pasowała.
Krok 23:
Z ciastek z dziurami możesz zrobić girlandę i ozdobić choinkę — okazuje się bardzo piękny i domowy.
Krok 24:
Miłej herbaty!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g