Klasyczne ciasteczka imbirowe

pyszne, pachnące, pikantne, rozpływa się w ustach! Klasyczne ciasteczka imbirowe natychmiast kojarzą się każdemu z Nowym Rokiem i Bożym Narodzeniem. Mieszanka przypraw do jej przygotowania doskonale nadaje się na okres zimowy — ogrzewają i otaczają cudownym aromatem ciepła i komfortu.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 69 % 54 g
396 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasteczka imbirowe? Przygotuj jedzenie. Weź masło naturalne, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby masło było miękkie. Zestaw przypraw można zmieniać w zależności od gustu. Tylko imbir jest obowiązkowy, ciasteczka są nadal imbirowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel goździki w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinien zrobić drobny proszek. Lub użyj już zmielonych goździków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z imbirem, cynamonem, goździkami i sodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z przyprawami i sodą przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz wziąć zwykłą trzepaczkę lub użyć miksera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jajko do mieszanki masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie płynny miód (jeśli twój miód jest gęsty-nie jest straszny, po prostu rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystko razem w puszystą masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj mąkę partiami i za pomocą miksera dobrze wymieszaj z olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest gotowe, pozostanie płynne i lepkie, nie jest straszne —po zamrażarce będzie z nim łatwo pracować.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na pół, w połowie, jeśli chcesz, dodaj kakao.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj-otrzymasz ciasto czekoladowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń oba rodzaje ciasta w folię spożywczą, włóż do zamrażarki lub lodówki na 1-1, 5 godziny (użyłem zamrażarki).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij białe ciasto z zamrażarki i podziel je na pół. Dobrze odkurzyć papier do pieczenia mąką i rozwałkować na nim cienką połowę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Za pomocą foremek wyciśnij figurki ciastek.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    A za pomocą rurki koktajlowej możesz zrobić dziury w ciasteczkach — wtedy można je zawiesić na choince.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś papier z ciasteczkami na blachę do pieczenia. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez 5-7 minut. Pamiętaj, że ciasteczka pieczą się bardzo szybko, więc upewnij się, że się nie przypalą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zrób to samo z resztą ciasta — dostałem 5 partii.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gorące ciasteczka są miękkie, ale po ostygnięciu stają się chrupiące.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Bardzo wygodnie jest przechowywać ciasteczka w puszce — mam je pełne, nawet część ciasteczek nie pasowała.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Z ciastek z dziurami możesz zrobić girlandę i ozdobić choinkę — okazuje się bardzo piękny i domowy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Miłej herbaty!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy