ciasto brzoskwiniowe ze świeżymi brzoskwiniami

aromat i smak tego ciasta przypomni Ci lato!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 63 % 31 g
261 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1 formę, najlepiej rozłączną, nasmaruj olejem roślinnym. Możesz posypać mąką.
2 roztopione masło ubić z cukrem.
3 kontynuując ubijanie, dodaj jedno jajko na raz.
4 w osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej. Mieszaj łyżką, aż będzie gładka.
5 wlej do formy i spłaszcz.
6 pokrój brzoskwinie w cienkie plasterki. Miałem letnie przygotowanie-mrożone.
7 brzoskwinie wciśnij żebrem do ciasta.
8 Piec w 175C 25-30 min.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy