ciasto owsiane z jabłkami

czekoladowe pyszne ciasto bez dodatku kakao i mąki! Ciasto owsiane z jabłkami jest wzorem zdrowego przysmaku na herbatę w rodzinnym lub przyjaznym kręgu. Przygotowuje się go bez dodawania mąki - zamiast tego pojawiają się płatki owsiane, co już sprawia, że ciasto jest zdrowsze. Zamiast kakao włóż proszek z chleba świętojańskiego do przysmaku-smak nie będzie gorszy, a wpływ na organizm będzie bardziej korzystny. Słodycze mogą nie być szkodliwe - łatwo się o tym przekonać, przygotowując ciasto według tego przepisu.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 78 % 36 g
187 kcal
IG: 30 / 38 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

nie dodamy mąki do ciasta. Zamiast tego będą płatki owsiane. Ponadto dodajemy proszek z chleba świętojańskiego do ciasta - doda czekolady, ale bez negatywnych stron kakao. Więc zaczynamy gotowanie:

1. Rozbij jajko kurze do miski, a następnie dodaj do niego granulowany cukier. Dobrze ubij wszystko razem na bujną pianę.

2. Kładziemy śmietanę do ubitych jaj, ponownie ubijamy wszystko razem, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

3. Płatki owsiane należy zamienić w mąkę owsianą, na przykład za pomocą młynka do kawy. Dopuszczalne jest natychmiastowe pobranie mąki owsianej do przygotowania ciasta. Dodaj pokruszone płatki do mieszanki jajeczno-cukrowej, wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj sodę gaszoną do pozostałych składników. Możesz go ugasić za pomocą octu lub soku z cytryny. Jeśli ich nie ma, możesz rozpuścić kilka ziaren kwasu cytrynowego w wodzie. Wlej również proszek z chleba świętojańskiego do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Umyj jabłka (lepiej wziąć słodko-kwaśne lub po prostu kwaśne owoce), obierz skórkę, Wytnij rdzeń. Następnie pokrój jabłka na duże kawałki.

6. Włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

7. Ciasto układamy w formie-najlepiej użyć silikonu. Jeśli forma nie jest silikonowa, posmaruj ją odrobiną masła.

8. Wysyłamy formę do już nagrzanego piekarnika, pieczemy ciasto przez około trzydzieści minut (czas może się różnić w zależności od piekarnika, ale niewiele - plus/minus pięć minut).

ciasto jest gotowe! Wyjmujemy go z formy, lekko schładzamy i podajemy do stołu.

miłej herbaty i kawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Carob - 222   kcal/100g

Podobne przepisy