ziemniaki akordeon z serem

apetyczne ziemniaki z aromatycznym masłem i serem. Ziemniak akordeon z serem to świetne danie na świąteczne i codzienne stoły. Dobra jako przekąska, jako niezależne danie, odpowiednia dla wegetarian. Mięsożercy mogą go uzupełnić kotletem lub kotletem)) wygląda pięknie, smakuje wyśmienicie i, co ważne, dobrze urozmaica rodzinne menu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 42 % 14 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż czosnek przez prasę, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać.  

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser na małe, cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj ziemniaki mydłem i szczotką. W każdej bulwie wykonaj głębokie nacięcia w odległości 5 mm od siebie. Użyłem łyżek, aby ograniczyć skok noża i wykonać dokładnie cięcie, a nie cięcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone masło pokroić w cienkie plasterki i włożyć do nacięć ziemniaka przez jeden.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, starzejąc się, aby dostać się do nacięć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ser w nacięciach w ziemniakach. Piec przez kolejne 20 minut.

skup się na piekarniku-ziemniaki powinny się dobrze upiec i nie powinny być twarde.

wynik cię nie zawiedzie.
podałam ziemniaki z sosem śmietanowym: śmietanę (15-20 %) wymieszać z czosnkiem i posiekanym koperkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy