ciasto czerwony aksamit bez barwnika

Niech nie będzie zbyt jasny, ale pyszny i piękny! Peki! Ciasto z czerwonego aksamitu bez barwnika to odmiana słynnego deseru bez użycia barwnika spożywczego. Kolor gotowego ciasta nie jest tak nasycony, jak przy użyciu barwnika. Ale mimo to ciasta kończą się takim odcieniem, że "czerwony aksamit" jest w nich jednoznacznie odgadnięty. Przepis nie jest klasyczny, ale przyzwoity - ciasto jest pyszne, piękne i na pewno spodoba się wszystkim degustatorom.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 60 % 35 g
316 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170 Stopni Celsjusza. Przygotowujemy formę do pieczenia ciast. Lepiej jest użyć małej, maksymalnie 20 cm średnicy. Pokrywamy go papierem do pieczenia.

2. Buraki i muszą być surowe, oczyszczone i trzy na najmniejszej tarce, po czym powstałą masę zalać sokiem z cytryny i octem winnym. Ponownie wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie dodaj śmietanę i ponownie ubij wszystko blenderem.

3. W osobnej misce o odpowiedniej wielkości połącz zmiękczone masło z granulowanym cukrem, rozbij tam jajka, wlej ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko blenderem do puszystości, a następnie rozłóż masę buraczaną do mieszanki . Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

4. W dużej, czystej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem kakaowym i proszkiem do pieczenia. Po małych porcjach Wprowadzamy suchą mieszaninę do mokrej (uzyskanej w punkcie 3). Wymieszaj wszystko, aż do całkowitego połączenia.

5. Podziel gotowe ciasto na pół i piecz dwa ciasta w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny. Być może zajmie to trochę mniej czasu - wszystko zależy od konkretnego piekarnika. Najważniejsze jest to, że ciasta się nie palą. Gotowe ciasta trzymamy w formie przez 10 minut, po czym usuwamy i całkowicie schładzamy na ruszcie. Ciasta można pozostawić wysokie lub pokroić na dwa - tutaj musisz skupić się na własnym smaku. W razie potrzeby wyrównujemy ciasta nożem - dzięki temu ciasto będzie piękniejsze. Zachowaj ozdoby do dekoracji gotowego ciasta.

6. Przygotowujemy krem, do którego łączymy masło o temperaturze pokojowej i cukier puder. Ubijaj do puszystości. Następnie włóż ser twarogowy do mieszanki i ponownie ubij. Włóż krem do lodówki.

7. Najciekawsze jest złożenie ciasta! To bardzo proste. Posmaruj każde ciasto kremem, połóż na sobie, posmaruj boki. Pozostałe skrawki kruszymy i dekorujemy nimi wierzch ciasta.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy