pieczone ziemniaki z rozmarynem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
wskazane jest, aby wziąć małe ziemniaki do tego dania. Przede wszystkim należy go umyć szczotką, ponieważ ugotujemy go w skórce. Osusz ręcznikiem papierowym.
w misce wymieszaj olej słonecznikowy, sól, pieprz, paprykę i rozmaryn. Zanurz w nim ziemniaki i pozwól im marynować przez kilka minut.
pokrój mostek na cienkie plasterki, przełóż czosnek przez prasę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do brytfanny przełożyć marynowane ziemniaki, dodać czosnek, mostek i wino. Wymieszaj produkty i zalej wodą, aby przykryła ziemniaki o jedną trzecią. Przykryj brojler folią na wierzchu i piecz w piekarniku przez 40 minut. Następnie usuń folię i przynieś ziemniaki z rozmarynem na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g