pieczone ziemniaki z rozmarynem

Klasyczne połączenie składników w tym daniu nigdy się nie nudzi. Pachnące ziemniaki można podawać jako dodatek lub jako osobne danie. Ziemniaki z rozmarynem - na pierwszy rzut oka najczęstszy przepis, ale nie. Chrupiąca smażona skórka ziemniaków o pachnącym aromacie rozmarynu nie pozostawi obojętnej każdej osoby, która spróbuje tego dania. Szczególny, pikantny smak nadaje rozmaryn-przyprawa, która pobudza nie tylko apetyt, ale także poprawia pamięć i aktywność mózgu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 54 % 14 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

wskazane jest, aby wziąć małe ziemniaki do tego dania. Przede wszystkim należy go umyć szczotką, ponieważ ugotujemy go w skórce. Osusz ręcznikiem papierowym.

w misce wymieszaj olej słonecznikowy, sól, pieprz, paprykę i rozmaryn. Zanurz w nim ziemniaki i pozwól im marynować przez kilka minut.

pokrój mostek na cienkie plasterki, przełóż czosnek przez prasę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do brytfanny przełożyć marynowane ziemniaki, dodać czosnek, mostek i wino. Wymieszaj produkty i zalej wodą, aby przykryła ziemniaki o jedną trzecią. Przykryj brojler folią na wierzchu i piecz w piekarniku przez 40 minut. Następnie usuń folię i przynieś ziemniaki z rozmarynem na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy