babeczki miodowe na kefirze

możesz łatwo i szybko przygotować tak aromatyczne wypieki na herbatę! Bardzo apetyczne, pachnące, satysfakcjonujące babeczki, które można podawać z herbatą lub kawą, a także zjeść śniadanie. Robienie tych babeczek jest łatwe i proste, a co najważniejsze - szybkie. Można je gotować z dziećmi i traktować nimi dzieci, najważniejsze jest, aby wiedzieć, że dzieci nie są uczulone na miód. Pomimo obecności cukru i miodu w przepisie, babeczki nie są mdłe i słodkie. Można je zrobić z nadzieniem neutralnym pod względem słodyczy: takim jak nasiona lub orzechy - w końcu obie opcje doskonale komponują się z miodem.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 86 % 56 g
293 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia babeczek miodowych. Mąkę należy najpierw przesiać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę cukier, sodę lub proszek do pieczenia, wanilię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, kwaśne mleko lub kefir, miód do tej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj widelcem całą tę mieszaninę przez 3-5 minut, aż powstanie delikatne, gładkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mam-formy silikonowe dla dzieci, ze wzorem na dole. Babeczki będą miały różne kształty i różne wzory. Dlatego lekko smaruję dno i boki foremek olejem roślinnym, posypuję dno nasionami, a następnie napełniam ciastem do połowy wysokości foremek. Jeśli masz standardowe identyczne Formy do muffinek, najpierw napełnij je ciastem, a następnie posyp ciasto nasionami lub orzechami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnione formy odstawiamy na chwilę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec babeczki przez 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia produkty zwiększają rozmiar 1,5-2 razy. Mam 14 sztuk babeczek z podanej liczby produktów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda gotowa babeczka w przekroju. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy