skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia babeczek miodowych. Mąkę należy najpierw przesiać.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę cukier, sodę lub proszek do pieczenia, wanilię.
Krok 3:
Dodaj jajko, kwaśne mleko lub kefir, miód do tej mieszanki.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj widelcem całą tę mieszaninę przez 3-5 minut, aż powstanie delikatne, gładkie ciasto.
Krok 5:
Mam-formy silikonowe dla dzieci, ze wzorem na dole. Babeczki będą miały różne kształty i różne wzory. Dlatego lekko smaruję dno i boki foremek olejem roślinnym, posypuję dno nasionami, a następnie napełniam ciastem do połowy wysokości foremek. Jeśli masz standardowe identyczne Formy do muffinek, najpierw napełnij je ciastem, a następnie posyp ciasto nasionami lub orzechami.
Krok 6:
Napełnione formy odstawiamy na chwilę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec babeczki przez 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia produkty zwiększają rozmiar 1,5-2 razy. Mam 14 sztuk babeczek z podanej liczby produktów.
Krok 7:
Tak wygląda gotowa babeczka w przekroju. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g