skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z kwaśną śmietaną? Zacznij od przygotowania ciasta na ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Weź również kakao wysokiej jakości. Kakao powinno mieć bogaty kolor. Jajka potrzebują dużych wybranych. Śmietana nie jest potrzebna wodnista, o zawartości tłuszczu 20%. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli chcesz, możesz zmienić proporcje jajek i kwaśnej śmietany: weź 200 g kwaśnej śmietany i 4 duże jajka.
Krok 3:
W porcjach wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, ubijając ciasto z małą prędkością.
Krok 4:
Podziel ciasto na dwie nierówne części w ilości 2/3 i 1/3. W mniejszej części ciasta dodaj przesiane kakao i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Ciasto czekoladowe wlać do wysmarowanej masłem formy o średnicy 20-22 cm ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut do suchej zapałki. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź.
Krok 6:
Możesz upiec lekkie ciasto w dowolnym kształcie. Ciasto wlałam do formy o średnicy 18 cm i pieczełam przez około 40 minut, aż będzie sucha. Przez pierwsze 25 minut lepiej nie otwierać piekarnika. Dokładny czas pieczenia obu ciast zależy od piekarnika i grubości samych ciast.
Krok 7:
Schłodzić gotowe białe ciasto i pokroić na średnie kawałki.
Krok 8:
Teraz przygotuj krem. Weź dla niego gęstą i tłustą śmietanę. Idealnie - 30%.
Krok 9:
Ubij zimną śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta.
Krok 10:
Połóż ciasto czekoladowe na talerzu i posmaruj śmietaną. Odłóż część kremu na ostateczne wypełnienie ciasta.
Krok 11:
Kawałki jasnego ciasta dokładnie zanurz ze wszystkich stron w śmietanie i ułóż na szkiełku na bazie czekolady.
Krok 12:
Posyp ciasto pozostałą kwaśną śmietaną i cukrem. Umieść ciasto w lodówce, aby zestalić warstwę śmietany. Następnie, jeśli chcesz, możesz ponownie polać ciasto kwaśną śmietaną, aby górna warstwa kremu była grubsza.
Krok 13:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj lukier.
Krok 14:
Połam czekoladę na kawałki, Połącz w rondlu ze śmietaną.
Krok 15:
Mieszając, rozpuść czekoladę na małym ogniu. Powinieneś uzyskać płynną, lekko lepką jednorodną glazurę.
Krok 16:
Dla wygody przenieś lukier do worka do szprycowania i odetnij końcówkę. Możesz użyć zwykłej łyżki, polewając ciasto lukrem, ale pajęczyna z torby cukierniczej okazuje się schludniejsza i piękniejsza.
Krok 17:
Polej ciasto Curly Cotton polewą czekoladową i wstaw do lodówki na noc. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g