ciasto Curly curly curly curly curly curly curly curly curly

najsmaczniejszy, soczysty, delikatny, jasny, piękny, elegancki! Curly curly cake to dość łatwa do przygotowania śmietana, ale o oryginalnym designie. Część biszkoptu jest krojona na kawałki, nasączona kremem i układana na szkiełku na bazie ciasta. Okazuje się niesamowicie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 65 % 34 g
279 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z kwaśną śmietaną? Zacznij od przygotowania ciasta na ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Weź również kakao wysokiej jakości. Kakao powinno mieć bogaty kolor. Jajka potrzebują dużych wybranych. Śmietana nie jest potrzebna wodnista, o zawartości tłuszczu 20%. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą pianę. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Jeśli chcesz, możesz zmienić proporcje jajek i kwaśnej śmietany: weź 200 g kwaśnej śmietany i 4 duże jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W porcjach wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, ubijając ciasto z małą prędkością.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na dwie nierówne części w ilości 2/3 i 1/3. W mniejszej części ciasta dodaj przesiane kakao i mieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto czekoladowe wlać do wysmarowanej masłem formy o średnicy 20-22 cm ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut do suchej zapałki. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz upiec lekkie ciasto w dowolnym kształcie. Ciasto wlałam do formy o średnicy 18 cm i pieczełam przez około 40 minut, aż będzie sucha. Przez pierwsze 25 minut lepiej nie otwierać piekarnika. Dokładny czas pieczenia obu ciast zależy od piekarnika i grubości samych ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowe białe ciasto i pokroić na średnie kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj krem. Weź dla niego gęstą i tłustą śmietanę. Idealnie - 30%.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij zimną śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż ciasto czekoladowe na talerzu i posmaruj śmietaną. Odłóż część kremu na ostateczne wypełnienie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kawałki jasnego ciasta dokładnie zanurz ze wszystkich stron w śmietanie i ułóż na szkiełku na bazie czekolady.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto pozostałą kwaśną śmietaną i cukrem. Umieść ciasto w lodówce, aby zestalić warstwę śmietany. Następnie, jeśli chcesz, możesz ponownie polać ciasto kwaśną śmietaną, aby górna warstwa kremu była grubsza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj lukier.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połam czekoladę na kawałki, Połącz w rondlu ze śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszając, rozpuść czekoladę na małym ogniu. Powinieneś uzyskać płynną, lekko lepką jednorodną glazurę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dla wygody przenieś lukier do worka do szprycowania i odetnij końcówkę. Możesz użyć zwykłej łyżki, polewając ciasto lukrem, ale pajęczyna z torby cukierniczej okazuje się schludniejsza i piękniejsza.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polej ciasto Curly Cotton polewą czekoladową i wstaw do lodówki na noc. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy