skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie drożdży.
szyszki chmielu są przenoszone do żaroodpornego pojemnika. Zagotuj wodę. Gdy się zagotuje, wlej chmiel stromą wrzącą wodą, wymieszaj. Ustawiamy pojemnik z chmielem w łaźni wodnej i podgrzewamy na nim szyszki przez 20 minut. Po wyjęciu pojemnika z łaźni wodnej i pozostawieniu zawartości do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
gdy masa ostygnie, odcedź ją, wyciśnij szyszki-już ich nie potrzebujemy. Dodaj granulowany cukier i mąkę do powstałej cieczy, dobrze wymieszaj. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Kiedy minie ten czas, drożdże chmielowe będą gotowe.
chleb będzie potrzebował pół kilograma takich drożdży, a resztę można przenieść do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
2. Czas zrobić ciasto.
w głębokiej misce połącz drożdże z ciepłą wodą pitną. Następnie dodaj cukier granulowany i sól do mieszanki, wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj dwie trzecie do miski z drożdżami. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, po czym przykryj miskę szmatką i pozostaw na noc (12 godzin) w temperaturze pokojowej.
3. Przygotowujemy ciasto i pieczemy chleb.
dodaj pozostałą mąkę do ciasta i dobrze zagniataj. Z ciasta formujemy chleb. Możesz umieścić go w formie lub po prostu zaokrąglić rękami i ułożyć na blasze do pieczenia. Zarówno formę, jak i blachę do pieczenia należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego. Pozostaw chleb w ten sposób na 20 minut.
w tym czasie włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po określonym czasie wysyłamy chleb do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie przez 25 minut. Ponieważ czas zależy od rodzaju pieca, dbamy o chleb, aby się nie przypalił. Jeśli chleb mocno się pali na wierzchu i pozostaje surowy w środku, nieznacznie zmniejsz temperaturę w piekarniku.
chleb wyjmujemy z piekarnika i schładzamy, po czym można go podać.
smacznego! Pyszne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chmiel - 0 kcal/100g

