chleb na chmielu w domu

chleb, z którego wieje rodzinny komfort i ciepło! Chleb na chmielu w domu okazuje się niezwykle aromatyczny. Chrupiąca rumiana skórka, delikatny i bardzo smaczny miękisz... Tak apetyczny zapach świeżo upieczonego chleba, że wszyscy domownicy będą czekać z niecierpliwością na tę ucztę. I oczywiście warto zauważyć niewątpliwą zaletę takiego chleba w porównaniu z fabrycznym odpowiednikiem.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 14 h

1. Przygotowanie drożdży.

szyszki chmielu są przenoszone do żaroodpornego pojemnika. Zagotuj wodę. Gdy się zagotuje, wlej chmiel stromą wrzącą wodą, wymieszaj. Ustawiamy pojemnik z chmielem w łaźni wodnej i podgrzewamy na nim szyszki przez 20 minut. Po wyjęciu pojemnika z łaźni wodnej i pozostawieniu zawartości do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

gdy masa ostygnie, odcedź ją, wyciśnij szyszki-już ich nie potrzebujemy. Dodaj granulowany cukier i mąkę do powstałej cieczy, dobrze wymieszaj. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Kiedy minie ten czas, drożdże chmielowe będą gotowe.

chleb będzie potrzebował pół kilograma takich drożdży, a resztę można przenieść do słoika, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

2. Czas zrobić ciasto.

w głębokiej misce połącz drożdże z ciepłą wodą pitną. Następnie dodaj cukier granulowany i sól do mieszanki, wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj dwie trzecie do miski z drożdżami. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, po czym przykryj miskę szmatką i pozostaw na noc (12 godzin) w temperaturze pokojowej.

3. Przygotowujemy ciasto i pieczemy chleb.

dodaj pozostałą mąkę do ciasta i dobrze zagniataj. Z ciasta formujemy chleb. Możesz umieścić go w formie lub po prostu zaokrąglić rękami i ułożyć na blasze do pieczenia. Zarówno formę, jak i blachę do pieczenia należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego. Pozostaw chleb w ten sposób na 20 minut.

w tym czasie włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po określonym czasie wysyłamy chleb do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie przez 25 minut. Ponieważ czas zależy od rodzaju pieca, dbamy o chleb, aby się nie przypalił. Jeśli chleb mocno się pali na wierzchu i pozostaje surowy w środku, nieznacznie zmniejsz temperaturę w piekarniku.

chleb wyjmujemy z piekarnika i schładzamy, po czym można go podać.

smacznego! Pyszne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy