ciasto Perwersyjne chłopiec

słynny przysmak z czasów radzieckich! Ciasto Curly Boy zawdzięcza swoją nazwę oryginalnemu wyglądowi. Wiele osób nazywa go inaczej, ale tak go znam. Przygotowanie jest proste, a na stole wygląda po prostu Klasa!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 63 % 33 g
284 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby rozpocząć, wbij jajka kurze do miski o odpowiedniej wielkości, Dodaj do nich cukier i ubij mikserem lub trzepaczką. Nie trzeba ubijać, aż będzie puszysty, wystarczy, jeśli masa lekko wybieli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mieszanki jajeczno-cukrowej dodaj śmietanę i mleko skondensowane i kontynuuj ubijanie. Możesz trzepaczką. Jeśli mikser, to lepiej na niskich obrotach. Upewnij się, że mieszanina nie rozpryskuje się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj z sodą lub proszkiem do pieczenia (możesz z jednym i drugim).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do pozostałych składników łyżką, za każdym razem delikatnie wmieszając ją do ciasta. Uzyskuje się konsystencję gęstej śmietany. Upewnij się, że jest dokładnie taka gęstość. Oznacza to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel powstałe ciasto na dwie części. W jednej części dodaj proszek kakaowy i mieszaj, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. nasmaruj formę olejem. Piec 2 ciasta osobno. Czas pieczenia zależy tylko od piekarnika. Może to zająć od 20 minut do 1 godziny. Schłodzić gotowe ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zacznij gotować śmietanę. Mikserem lub trzepaczką ubij schłodzoną śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Nie przerywaj, jest to dość łatwe. Gdy śmietana stanie się bardziej bujna, lepiej przestać. W tym celu weź najmniejszy cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój gotowe ciemne ciasto w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białe ciasto będzie służyć jako podstawa naszego ciasta. Posmaruj go odrobiną śmietany. Połóż na nim pokrojony w kostkę biszkopt. Każda kostka musi być zanurzona w śmietanie. Z nich uformuj rodzaj zjeżdżalni na białym biszkopcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób polewę czekoladową. Wymieszaj śmietanę, cukier, kakao i gotuj na kuchence. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, dokładnie mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy mieszanina zacznie się gotować, dodaj do niej masło. Wyjmij naczynia z pieca i pozwól lukierowi trochę ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj ciasto lukrem. Możesz użyć strzykawki do gotowania lub łyżki stołowej. Po prostu wrzuć lukier do łyżki i podlej zjeżdżalnię na wierzch. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia. Obfite i pyszne ciasto Kręcone chłopiec jest gotowy. Miłego picia herbaty!!!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy