skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby rozpocząć, wbij jajka kurze do miski o odpowiedniej wielkości, Dodaj do nich cukier i ubij mikserem lub trzepaczką. Nie trzeba ubijać, aż będzie puszysty, wystarczy, jeśli masa lekko wybieli.
Krok 2:
Do mieszanki jajeczno-cukrowej dodaj śmietanę i mleko skondensowane i kontynuuj ubijanie. Możesz trzepaczką. Jeśli mikser, to lepiej na niskich obrotach. Upewnij się, że mieszanina nie rozpryskuje się.
Krok 3:
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj z sodą lub proszkiem do pieczenia (możesz z jednym i drugim).
Krok 4:
Dodaj mąkę do pozostałych składników łyżką, za każdym razem delikatnie wmieszając ją do ciasta. Uzyskuje się konsystencję gęstej śmietany. Upewnij się, że jest dokładnie taka gęstość. Oznacza to, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 5:
Podziel powstałe ciasto na dwie części. W jednej części dodaj proszek kakaowy i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. nasmaruj formę olejem. Piec 2 ciasta osobno. Czas pieczenia zależy tylko od piekarnika. Może to zająć od 20 minut do 1 godziny. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 7:
Teraz zacznij gotować śmietanę. Mikserem lub trzepaczką ubij schłodzoną śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Nie przerywaj, jest to dość łatwe. Gdy śmietana stanie się bardziej bujna, lepiej przestać. W tym celu weź najmniejszy cukier.
Krok 8:
Pokrój gotowe ciemne ciasto w kostkę.
Krok 9:
Białe ciasto będzie służyć jako podstawa naszego ciasta. Posmaruj go odrobiną śmietany. Połóż na nim pokrojony w kostkę biszkopt. Każda kostka musi być zanurzona w śmietanie. Z nich uformuj rodzaj zjeżdżalni na białym biszkopcie.
Krok 10:
Zrób polewę czekoladową. Wymieszaj śmietanę, cukier, kakao i gotuj na kuchence. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, dokładnie mieszając.
Krok 11:
Gdy mieszanina zacznie się gotować, dodaj do niej masło. Wyjmij naczynia z pieca i pozwól lukierowi trochę ostygnąć.
Krok 12:
Udekoruj ciasto lukrem. Możesz użyć strzykawki do gotowania lub łyżki stołowej. Po prostu wrzuć lukier do łyżki i podlej zjeżdżalnię na wierzch. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia. Obfite i pyszne ciasto Kręcone chłopiec jest gotowy. Miłego picia herbaty!!!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g