Charlotte na majonezie z jabłkami

Oryginalny, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Charlotte na majonezie z jabłkami to niezwykły przepis na ulubione danie wszystkich. Nie poczujesz smaku majonezu, ale sprawi, że ciasto będzie bujne, nada mu karmelowy kolor i ciekawą strukturę — biszkopt okazuje się drobnoporowaty, przewiewny i elastyczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 64 % 29 g
240 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Charlotte na majonezie z jabłkami? Przygotuj składniki. Jabłka dla Charlotte weź słodko-kwaśne - Najbardziej odpowiednie odmiany Antonovka, Semerenko, Granny Smith. Wziąłem majonez na sok z cytryny. Smak tego majonezu jest łagodny, występuje lekka kwaskowatość. Wydaje mi się, że do słodkich wypieków należy wybrać majonez o wyraźnym smaku, bez ostrości i bez wyraźnego smaku musztardy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka do miski i ubij z cukrem mikserem w puszystą, przewiewną pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj majonez, sodę i sól do ubitych jajek. Ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń rdzeń. Pokrój jabłka na małe kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż jabłka do ciasta i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś powstałą masę do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia, spłaszcz górę. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Lepiej nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 30-35 minut, aby ciasto nie spadło. Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!

Zwykle ciasto biszkoptowe jest gęstsze. Albo majonez tak wpłynął, albo mój nowy mikser planetarny ubił wszystko do tego stanu. Jeszcze tego nie zrozumiałam. Ale fakt, że Charlotte okazała się nie do pochwały, jest faktem.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy