skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte na majonezie z jabłkami? Przygotuj składniki. Jabłka dla Charlotte weź słodko-kwaśne - Najbardziej odpowiednie odmiany Antonovka, Semerenko, Granny Smith. Wziąłem majonez na sok z cytryny. Smak tego majonezu jest łagodny, występuje lekka kwaskowatość. Wydaje mi się, że do słodkich wypieków należy wybrać majonez o wyraźnym smaku, bez ostrości i bez wyraźnego smaku musztardy.
Krok 2:
Ubij jajka do miski i ubij z cukrem mikserem w puszystą, przewiewną pianę.
Krok 3:
Dodaj majonez, sodę i sól do ubitych jajek. Ponownie ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.
Krok 5:
Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń rdzeń. Pokrój jabłka na małe kliny.
Krok 6:
Włóż jabłka do ciasta i wymieszaj.
Krok 7:
Przenieś powstałą masę do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia, spłaszcz górę. Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Lepiej nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 30-35 minut, aby ciasto nie spadło. Gotową Charlotte lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!
Zwykle ciasto biszkoptowe jest gęstsze. Albo majonez tak wpłynął, albo mój nowy mikser planetarny ubił wszystko do tego stanu. Jeszcze tego nie zrozumiałam. Ale fakt, że Charlotte okazała się nie do pochwały, jest faktem.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g