skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie konwekcji.
2. Włóż prażone orzechy laskowe do miski blendera lub robota kuchennego i zmiel na małych obrotach, ale nie do drobnego zmielenia, ale aby wyczuć strukturę orzecha.
3. Ubij białka z dużą prędkością mikserem, aż będą gęstą, puszystą pianą. W małych porcjach dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie białek, aż cały cukier puder zostanie zmieszany z białkami. Następnie dodaj ocet z białego wina i ponownie ubij białka na stabilne szczyty. Wlej zmielone orzechy do ubitych białek i delikatnie wymieszaj, aby białka nie spadły.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i za pomocą torby cukierniczej ułóż ubite białka z orzechami w kształcie koła na blasze do pieczenia. Tak więc wyciśnij 4 koła na 4 różne blachy do pieczenia, z których jeden jest nieco grubszy niż reszta - będzie to najwyższe ciasto. Jeśli nie ma ciastek w takiej ilości, powinieneś piec ciasta jeden po drugim. Czas pieczenia jednego ciasta wynosi 40 minut. Następnie wyjmij ciasta z piekarnika i ostudź.
5. Zrób krem czekoladowy na ciasto. Aby to zrobić, w łaźni wodnej wymieszaj gorzką czekoladę, sherry i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 150 ml ciężkiej śmietany, wymieszaj i ostudź. Ubij pozostałą śmietanę mikserem na dużych obrotach do stabilnych szczytów i delikatnie, aby śmietana się nie osiadła, włóż do nich Składnik czekoladowy.
6. Następnie musisz złożyć ciasto razem. Aby to zrobić, połóż schłodzone ciasto bezowe na dużym naczyniu i posmaruj je grubą warstwą kremu czekoladowego za pomocą torby cukierniczej. Na najwyższym największym cieście pozostaw większą warstwę kremu czekoladowego.
7. Udekoruj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść gorzką czekoladę z masłem w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudź trochę i losowo posyp łyżką górną warstwę ciasta. Posyp posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi.
to wszystko-ciasto bezowe i orzechowe jest gotowe! Pozwól mu moczyć się na zimno przez kilka godzin i możesz go podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g