ciasto bezowe i orzechowe

niesamowicie pyszny, delikatny i przewiewny deser! Ciasto bezowe i orzechowe to nierealistycznie smaczna uczta. Delikatne, chrupiące ciasta o orzechowym smaku idealnie komponują się z przewiewnym kremem czekoladowo-maślanym. Dodatek Sherry nadaje deserowi trochę pikanterii i wyrafinowania. Każdy, kto spróbuje choćby jednego kawałka tego ciasta, z pewnością będzie chciał dodatków!
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 41 % 25 g
węglowodany 52 % 32 g
368 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie konwekcji.

2. Włóż prażone orzechy laskowe do miski blendera lub robota kuchennego i zmiel na małych obrotach, ale nie do drobnego zmielenia, ale aby wyczuć strukturę orzecha.

3. Ubij białka z dużą prędkością mikserem, aż będą gęstą, puszystą pianą. W małych porcjach dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie białek, aż cały cukier puder zostanie zmieszany z białkami. Następnie dodaj ocet z białego wina i ponownie ubij białka na stabilne szczyty. Wlej zmielone orzechy do ubitych białek i delikatnie wymieszaj, aby białka nie spadły.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i za pomocą torby cukierniczej ułóż ubite białka z orzechami w kształcie koła na blasze do pieczenia. Tak więc wyciśnij 4 koła na 4 różne blachy do pieczenia, z których jeden jest nieco grubszy niż reszta - będzie to najwyższe ciasto. Jeśli nie ma ciastek w takiej ilości, powinieneś piec ciasta jeden po drugim. Czas pieczenia jednego ciasta wynosi 40 minut. Następnie wyjmij ciasta z piekarnika i ostudź.

5. Zrób krem czekoladowy na ciasto. Aby to zrobić, w łaźni wodnej wymieszaj gorzką czekoladę, sherry i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 150 ml ciężkiej śmietany, wymieszaj i ostudź. Ubij pozostałą śmietanę mikserem na dużych obrotach do stabilnych szczytów i delikatnie, aby śmietana się nie osiadła, włóż do nich Składnik czekoladowy.

6. Następnie musisz złożyć ciasto razem. Aby to zrobić, połóż schłodzone ciasto bezowe na dużym naczyniu i posmaruj je grubą warstwą kremu czekoladowego za pomocą torby cukierniczej. Na najwyższym największym cieście pozostaw większą warstwę kremu czekoladowego.

7. Udekoruj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść gorzką czekoladę z masłem w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie ostudź trochę i losowo posyp łyżką górną warstwę ciasta. Posyp posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi.

to wszystko-ciasto bezowe i orzechowe jest gotowe! Pozwól mu moczyć się na zimno przez kilka godzin i możesz go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy