ptysie bananowe z ciasta francuskiego
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto rozwałkować, pokroić w długie paski.
2. Obierz banany. Jeśli są duże, można je przeciąć na pół i wzdłuż, ale całe banany będą wyglądać ładniej w gotowym zaciągnięciu.
3. Owinąć banany paskami ciasta.
4. Ułóż przyszłe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ubij jajko i posmaruj nim bułki na wierzchu.
6. Umieść blachę do pieczenia z ptysiami w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut (do zrumienienia).
7. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej.
8. Przed podaniem posyp gotowe ptysie cukrem pudrem i polej rozpuszczoną czekoladą.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g