ptysie bananowe z ciasta francuskiego

bananowo-czekoladowy przysmak w chrupiącym cieście. Nieziemska przyjemność! Jakoś widziałem wystarczająco dużo pięknych zdjęć z zagranicznych stron i chciałem poeksperymentować. Wynik zadowolił mnie i moich bliskich, szczególnie dzieci, które oczywiście lubiły - były po prostu zachwycone! Jeśli lubisz banany, ciemną czekoladę i ciasto francuskie, na pewno spodoba ci się taki deser!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 65 % 28 g
223 kcal
IG: 0 / 79 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ciasto rozwałkować, pokroić w długie paski.

2. Obierz banany. Jeśli są duże, można je przeciąć na pół i wzdłuż, ale całe banany będą wyglądać ładniej w gotowym zaciągnięciu.

3. Owinąć banany paskami ciasta.

4. Ułóż przyszłe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ubij jajko i posmaruj nim bułki na wierzchu.

6. Umieść blachę do pieczenia z ptysiami w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut (do zrumienienia).

7. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej.

8. Przed podaniem posyp gotowe ptysie cukrem pudrem i polej rozpuszczoną czekoladą.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy