ciasto z dżemem morelowym
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia ciasta z dżemem morelowym.
Krok 2:
Wlej kefir lub kwaśne mleko do rondla, dodaj sodę, sól,cukier i wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj dżem morelowy.
Krok 4:
Dodaj jajko i mąkę, zagnieść ciasto, ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Wlać ciasto na kształt .
Krok 6:
Opcjonalnie możesz ozdobić świeże lub mrożone jagody morele.
Krok 7:
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170 i piecz do miękkości.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g