skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paszteciki w 15 minut z szybkiego ciasta? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta i nadzienia. Jako nadzienie możesz użyć absolutnie dowolnych produktów-będzie pyszne zarówno ze słonym, jak i słodkim nadzieniem. Dla czystości eksperymentu-ciasta w 15 minut postanowiłem wziąć gotowy dżem, a następnie przygotowanie ciast sprowadza się do wyrabiania ciasta.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj łyżkę mąki, cukier i suche drożdże. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
Krok 3:
Po 10 minutach drożdże aktywują się i wzniosą "czapkę" nad wodą. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne drożdże, te nie były aktywne.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli i oleju roślinnego.
Krok 5:
Zacznij w porcjach wprowadzać przesianą mąkę, mieszając ją po każdej porcji. Mąka może odejść mniej lub więcej, zależy to od jej jakości i wilgotności powietrza. Ciasto powinno być dość gęste. Kiedy mieszanie go łyżką stanie się już trudne, Kontynuuj ugniatanie na stole rękami.
Krok 6:
W razie potrzeby dodając mąkę, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Zajmie to bardzo mało czasu-olej w kompozycji szybko uczyni go elastycznym. To wszystko, ciasto jest gotowe, możesz z niego upiec ciasta.
Krok 7:
Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków. Rzuć piłkę z każdej części.
Krok 8:
Rzuć piłkę w cienką warstwę.
Krok 9:
Umieść dwie łyżki nadzienia na środku.
Krok 10:
Ściśnij pasztecik. Zrobiłem też kręcony warkocz dla kontroli.
Krok 11:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozłóż placki, pozostawiając między nimi odległość-są trochę, ale urosną.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Piecz placki na złoty kolor, 20-25 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Gotowe ciasta można posmarować masłem. Zostawiłam je bez zmian. Podawaj paszteciki na ciepło z mlekiem, herbatą lub kawą. Smacznego!
podobało mi się tak szybkie pieczenie pasztecików! Ciasto oczywiście nie jest takie samo jak po długim okresie proofingu, ale nadal jest bardzo smaczne. Będzie podstawą do pizzy lub ciasta, bułek i serników.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g