skład / składniki
metoda gotowania
1. Nadzienie. Wymieszaj cynamon z cukrem. Jabłka przekroić na pół, usunąć rdzeń, każdą połówkę pokroić w cienkie plasterki. Włóż jabłka do miski, dodaj sok z cytryny, wlej wrzącą wodę i pozostaw na 15 minut. Plasterki jabłka wrzucić do durszlaka, aby szkło płyn.
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 50 cm i grubości około 3-4 mm.ciasto pokroić na 6 pasków i posmarować roztopionym masłem.
3. Połóż plasterki jabłka na krawędzi każdego paska, posmaruj jabłka olejem roślinnym i posyp cukrem cynamonowym.
4. Złóż wolną krawędź każdego paska na jabłka i zwiń paski rolek.
5. Każdą rozetę owinąć wysmarowanym masłem pergaminowym i włożyć do foremek na muffinki. Posmaruj róże masłem i posyp pozostałą mieszanką cukru i cynamonu.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie przykryj kokilki arkuszem folii i piecz przez pozostałe 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g