ptysie jabłkowe z cynamonem

pyszne bułeczki jabłkowo-cynamonowe. Bardzo szybkie, piękne i smaczne. Udekoruj świąteczny i codzienny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 40 % 20 g
węglowodany 54 % 27 g
303 kcal
IG: 15 / 67 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Nadzienie. Wymieszaj cynamon z cukrem. Jabłka przekroić na pół, usunąć rdzeń, każdą połówkę pokroić w cienkie plasterki. Włóż jabłka do miski, dodaj sok z cytryny, wlej wrzącą wodę i pozostaw na 15 minut. Plasterki jabłka wrzucić do durszlaka, aby szkło płyn.
2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 50 cm i grubości około 3-4 mm.ciasto pokroić na 6 pasków i posmarować roztopionym masłem.
3. Połóż plasterki jabłka na krawędzi każdego paska, posmaruj jabłka olejem roślinnym i posyp cukrem cynamonowym.
4. Złóż wolną krawędź każdego paska na jabłka i zwiń paski rolek.
5. Każdą rozetę owinąć wysmarowanym masłem pergaminowym i włożyć do foremek na muffinki. Posmaruj róże masłem i posyp pozostałą mieszanką cukru i cynamonu.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie przykryj kokilki arkuszem folii i piecz przez pozostałe 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy