chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego

bardzo smaczne wypieki z dużą ilością dodatków! Chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego według tego przepisu jest po prostu niesamowicie smaczne i soczyste. Chrupiące ciasto francuskie i nadzienie suluguni-takie wypieki przypadną do gustu dzieciom i dorosłym. I jest przygotowywany bardzo szybko i prosto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 50 % 26 g
węglowodany 27 % 14 g
340 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Suluguni można zastąpić dowolnym innym serem: mozzarellą bez smaku do pizzy, zwykłym rosyjskim itp. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz starty ser, jajko, śmietanę i miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa do nadzienia. Możesz również zastąpić lub uzupełnić warzywa według własnych upodobań. Kolendra, pietruszka, koperek, szczypiorek itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zajmij się przygotowaniem testu. Mam mrożone ciasto francuskie bez drożdży w kwadratowych talerzach. Możesz użyć ciasta drożdżowego lub bez drożdży, według własnych upodobań.Ciasto należy rozmrozić na dolnej półce lodówki. Najpierw rozpuść masło. W razie potrzeby możesz gotować z francuskiego ciasta drożdżowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole. W zależności od tego, jakie rozmiary chcesz zrobić chaczapuri, zależy od tego, jak rozwałkować ciasto. Jeśli w postaci małych ptysiów, rozwałkuj każdą płytkę na cieńszy kwadrat i pokrój na 4 części. Z dwóch płyt otrzymasz 8 małych produktów. Zrobiłem Duże chaczapuri, więc rozwałkowałem talerz w prostokąt i podzieliłem go na pół. W sumie mam 4 duże produkty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść nadzienie serowe na środku każdego kwadratu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz Utwórz koperty. Podnieś brzegi ciasta do środka i dobrze ściśnij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Posmaruj je ubitym jajkiem. W razie potrzeby możesz posypać chaczapuri sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-30 minut na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe chaczapuri polać roztopionym masłem. Natychmiast podawaj wypieki do stołu, gdy ser jest gorący i rozciąga się. Smacznego!

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g

Podobne przepisy