skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe chaczapuri z gotowego ciasta francuskiego? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Suluguni można zastąpić dowolnym innym serem: mozzarellą bez smaku do pizzy, zwykłym rosyjskim itp. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
W misce połącz starty ser, jajko, śmietanę i miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa do nadzienia. Możesz również zastąpić lub uzupełnić warzywa według własnych upodobań. Kolendra, pietruszka, koperek, szczypiorek itp.
Krok 4:
Teraz zajmij się przygotowaniem testu. Mam mrożone ciasto francuskie bez drożdży w kwadratowych talerzach. Możesz użyć ciasta drożdżowego lub bez drożdży, według własnych upodobań.Ciasto należy rozmrozić na dolnej półce lodówki. Najpierw rozpuść masło. W razie potrzeby możesz gotować z francuskiego ciasta drożdżowego.
Krok 5:
Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole. W zależności od tego, jakie rozmiary chcesz zrobić chaczapuri, zależy od tego, jak rozwałkować ciasto. Jeśli w postaci małych ptysiów, rozwałkuj każdą płytkę na cieńszy kwadrat i pokrój na 4 części. Z dwóch płyt otrzymasz 8 małych produktów. Zrobiłem Duże chaczapuri, więc rozwałkowałem talerz w prostokąt i podzieliłem go na pół. W sumie mam 4 duże produkty.
Krok 7:
Umieść nadzienie serowe na środku każdego kwadratu.
Krok 8:
Teraz Utwórz koperty. Podnieś brzegi ciasta do środka i dobrze ściśnij.
Krok 9:
Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Posmaruj je ubitym jajkiem. W razie potrzeby możesz posypać chaczapuri sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-30 minut na złoty kolor.
Krok 10:
Gotowe chaczapuri polać roztopionym masłem. Natychmiast podawaj wypieki do stołu, gdy ser jest gorący i rozciąga się. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g