placki z ciasta kruchego

ciastka z przekąskami-małe, apetyczne, kruche! Kruche ciasta można piec z dowolnym nadzieniem-słodkim, słonym-zawsze jest to wybór korzystny dla wszystkich!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 42 % 25 g
węglowodany 41 % 24 g
355 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

zagnieść ciasto z tych składników: w misce rozbić jajko, dodać śmietanę i zmiękczone masło (nigdy nie używam margaryny, ale w razie potrzeby można zastąpić masło margaryną), posolić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy niezbyt strome ciasto, wkładamy je do lodówki na półtorej godziny (lub na czas, którego potrzebujesz, możesz nawet zamrozić i wyjąć przed przygotowaniem ciast).
przygotuj nadzienie-rybne, mięsne, z jajkiem lub słodkie - z owocami, jagodami, gotowanym na parze makiem, dżemem - koniecznie grube lub dodaj trochę skrobi, jak do nadzień jagodowych i owocowych, aby uniknąć wycieku soku.

w tym przepisie zastosowano nadzienie mięsne: przewinąć gotowaną wieprzowinę w maszynce do mięsa lub kombajnie, dodać cebulę smażoną na oleju, dobrze wymieszać.
rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,6 cm, Wytnij szklankę soku i połóż na nich przygotowane nadzienie. Kształt ciasta może być inny. W takim przypadku sok jest zwinięty na pół, ściśnięty, a szew ściśnięty widelcem.
placki układamy na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem lub mieszanką jajek z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-40 minut, w zależności od wielkości.
wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia na serwetkę, przykryj ręcznikiem. Możesz podać od razu, takie ciasta są dobre z mięsem i schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy