skład / składniki
metoda gotowania
zagnieść ciasto z tych składników: w misce rozbić jajko, dodać śmietanę i zmiękczone masło (nigdy nie używam margaryny, ale w razie potrzeby można zastąpić masło margaryną), posolić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy niezbyt strome ciasto, wkładamy je do lodówki na półtorej godziny (lub na czas, którego potrzebujesz, możesz nawet zamrozić i wyjąć przed przygotowaniem ciast).
przygotuj nadzienie-rybne, mięsne, z jajkiem lub słodkie - z owocami, jagodami, gotowanym na parze makiem, dżemem - koniecznie grube lub dodaj trochę skrobi, jak do nadzień jagodowych i owocowych, aby uniknąć wycieku soku.
w tym przepisie zastosowano nadzienie mięsne: przewinąć gotowaną wieprzowinę w maszynce do mięsa lub kombajnie, dodać cebulę smażoną na oleju, dobrze wymieszać.
rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę o grubości 0,5-0,6 cm, Wytnij szklankę soku i połóż na nich przygotowane nadzienie. Kształt ciasta może być inny. W takim przypadku sok jest zwinięty na pół, ściśnięty, a szew ściśnięty widelcem.
placki układamy na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem lub mieszanką jajek z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-40 minut, w zależności od wielkości.
wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia na serwetkę, przykryj ręcznikiem. Możesz podać od razu, takie ciasta są dobre z mięsem i schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g