Makowa babeczka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Mak zmielić w młynku do kawy. Powinien pozostać suchy i kruchy.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem, aż się rozjaśni.
Krok 3:
Jeden po drugim dodaj 3 jajka, za każdym razem dobrze ubijając.
Krok 4:
Wlej mak, cukier waniliowy do ciasta. Rozbij Pozostałe jajko.
Krok 5:
Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie i puszyste.
Krok 6:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta
Krok 7:
Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Piec około 50 minut w 170°C.
Krok 9:
Lukier.
Krok 10:
Wymieszaj cukier puder z Limoncello i wrzącą wodą i dobrze wymieszaj.
Krok 11:
W razie potrzeby mieszaninę można lekko podgrzać, aby była bardziej jednorodna.
Krok 12:
Gotowe ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy.
Krok 13:
Ciasto skropić lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g