Makowa babeczka

Ta babeczka jest po prostu niesamowicie pyszna i soczysta! Przepis na to ciasto leżał w moim notatniku od bardzo dawna. I chociaż nie jestem fanem makowych wypieków, smak tej babeczki po prostu mnie zachwycił. Główny sekret tkwi w samym maku, a raczej w jego przygotowaniu. Przed wrzuceniem maku do pieczenia należy go zmielić w młynku do kawy lub stacjonarnym blenderze. Wtedy wypieki będą miękkie, mak w cieście będzie bardziej jednorodny i całkowicie ujawni swój smak. Ponadto mak powinien być świeży, aby nie był gorzki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 61 % 44 g
386 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Mak zmielić w młynku do kawy. Powinien pozostać suchy i kruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem, aż się rozjaśni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeden po drugim dodaj 3 jajka, za każdym razem dobrze ubijając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mak, cukier waniliowy do ciasta. Rozbij Pozostałe jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie i puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Piec około 50 minut w 170°C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj cukier puder z Limoncello i wrzącą wodą i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby mieszaninę można lekko podgrzać, aby była bardziej jednorodna.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto skropić lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy