bułeczki bułeczki z twarogiem z ciasta drożdżowego

bujne, delikatne, maślane, rumiane! Pyszne domowe wypieki! Chcesz upiec bułki z twarogiem z ciasta drożdżowego? Następnie zaopatrz się w czas i cierpliwość. To ciasto nie toleruje zamieszania i pośpiechu. Ale formowanie bułek jest proste i szybkie. Okazuje się, że są bardzo miękkie, delikatne i smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 58 % 30 g
265 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z twarogiem z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Mleko i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej misce z wysokimi bokami przesiej mąkę, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciastu łatwiej będzie wyrosnąć, a wypieki będą puszyste i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu lub rozpuść w kuchence mikrofalowej. Schłodzić olej, aż będzie lekko ciepły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przestronnym pojemniku rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy w pozostałym mleku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej roślinny i stopione masło, wymieszaj. Olej nie powinien być gorący.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przesianą mąkę (około 3/4) do powstałej masy. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może wymagać mniej (lub więcej) określonej ilości, ponieważ mąka ma różne właściwości. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest nadal dość lepkie. Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, mieszając ciasto rękami. Ważne jest, aby monitorować jego konsystencję, aby nie była zbyt stroma.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest miękkie, giętkie, nie przykleja się do dłoni. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę 30-1 godzinę 45 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia twarogu weź dowolną zawartość tłuszczu. Lepiej, jeśli twaróg nie jest zbyt mokry, ale nie suchy. Jeśli twaróg jest płatkowany, zmiel go w blenderze, aby nadzienie było delikatniejsze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj jajko, cukier i wanilinę do twarogu. Dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto dopasowało się, zwiększając objętość około 2,5 razy. Możesz zacząć formować bułki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu ciasta, lekko nie sięgając do krawędzi warstwy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zwinąć nadziewane ciasto w bułkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze połącz szew bułki, aby bułki nie rozwinęły się podczas pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 3 cm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ściśnij każdą małą rolkę od spodu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby posmarować wierzch bułek, lekko ubij widelcem żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut, przykryte ręcznikiem. Przed pieczeniem posmaruj bułki za pomocą pędzla do gotowania mieszanką żółtka.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!

Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy