skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z twarogiem z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Mleko i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
W szerokiej misce z wysokimi bokami przesiej mąkę, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciastu łatwiej będzie wyrosnąć, a wypieki będą puszyste i przewiewne.
Krok 3:
Rozpuść masło na małym ogniu lub rozpuść w kuchence mikrofalowej. Schłodzić olej, aż będzie lekko ciepły.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około połowy mleka. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni pojawi się Piankowa Czapka.
Krok 5:
W przestronnym pojemniku rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy w pozostałym mleku.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mieszaninę drożdży, lekko wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj olej roślinny i stopione masło, wymieszaj. Olej nie powinien być gorący.
Krok 9:
Wlej przesianą mąkę (około 3/4) do powstałej masy. Nie wysypuj całej mąki na raz. Może wymagać mniej (lub więcej) określonej ilości, ponieważ mąka ma różne właściwości. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 10:
Ciasto jest nadal dość lepkie. Dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach, mieszając ciasto rękami. Ważne jest, aby monitorować jego konsystencję, aby nie była zbyt stroma.
Krok 11:
Ciasto jest miękkie, giętkie, nie przykleja się do dłoni. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę 30-1 godzinę 45 minut.
Krok 12:
Do nadzienia twarogu weź dowolną zawartość tłuszczu. Lepiej, jeśli twaróg nie jest zbyt mokry, ale nie suchy. Jeśli twaróg jest płatkowany, zmiel go w blenderze, aby nadzienie było delikatniejsze.
Krok 13:
Dodaj jajko, cukier i wanilinę do twarogu. Dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Ciasto dopasowało się, zwiększając objętość około 2,5 razy. Możesz zacząć formować bułki.
Krok 15:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie twarogowe na wierzchu ciasta, lekko nie sięgając do krawędzi warstwy.
Krok 17:
Zwinąć nadziewane ciasto w bułkę.
Krok 18:
Dobrze połącz szew bułki, aby bułki nie rozwinęły się podczas pieczenia.
Krok 19:
Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 3 cm.
Krok 20:
Ściśnij każdą małą rolkę od spodu.
Krok 21:
Aby posmarować wierzch bułek, lekko ubij widelcem żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 22:
Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut, przykryte ręcznikiem. Przed pieczeniem posmaruj bułki za pomocą pędzla do gotowania mieszanką żółtka.
Krok 23:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
Krok 24:
Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej? pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g