ciasto warstwowe z mięsem i ziemniakami

Spróbuj zrobić zamknięte ciasto francuskie! W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią wypieki, tylko ja zawsze gotowałem pyszne ciasta drożdżowe. Kiedyś mój przyjaciel poczęstował mnie ciastem francuskim, bardzo mi się podobało i postanowiłem powtórzyć w domu-okazało się doskonałe! Dzielę się przepisem, wszystko jest bardzo proste, szybkie i bez kłopotów!
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 38 % 15 g
237 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Mięso myjemy, kroimy dowolnie, siekamy maszynką do mięsa.

2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

3. Obierz ziemniaki, dokładnie umyj, zetrzyj na grubej tarce.

4. W przestronnej misce łączymy mięso mielone, cebulę i ziemniaki, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Nadzienie jest gotowe!

5. Ciasto dzielimy na dwie części, z których jedną cienko rozwałkujemy i umieszczamy w naczyniu do pieczenia.

6. Rozłóż nadzienie na podstawie, rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim ciasto. Delikatnie ściśnij krawędzie dolnej i górnej warstwy palcami.

7. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem, posmaruj nim powierzchnię ciasta.

8. Posyp ciasto sezamem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut.

podawaj na ciepło.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy