skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy, kroimy dowolnie, siekamy maszynką do mięsa.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
3. Obierz ziemniaki, dokładnie umyj, zetrzyj na grubej tarce.
4. W przestronnej misce łączymy mięso mielone, cebulę i ziemniaki, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Nadzienie jest gotowe!
5. Ciasto dzielimy na dwie części, z których jedną cienko rozwałkujemy i umieszczamy w naczyniu do pieczenia.
6. Rozłóż nadzienie na podstawie, rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim ciasto. Delikatnie ściśnij krawędzie dolnej i górnej warstwy palcami.
7. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem, posmaruj nim powierzchnię ciasta.
8. Posyp ciasto sezamem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut.
podawaj na ciepło.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g