skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania niemieckiego Baumkuchen.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Wkładamy pojemnik z białkami do lodówki, należy go schłodzić.
Krok 3:
W pojemniku do ubijania rozprowadzamy miękkie masło, pół szklanki cukru i wanilinę. Zaczynamy ubijać, dodając żółtka do kilku technik.
Krok 4:
Zaczynamy wprowadzać sypkie składniki przesiane przez sito do powstałej masy: skrobię kukurydzianą, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zagnieść wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste.
Krok 5:
Wyjmujemy białka z lodówki, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać je w mocną białą pianę, dodając resztę granulowanego cukru podczas procesu ubijania.
Krok 6:
Ostrożnie zaczynamy wprowadzać masę białkową do ciasta, dobrze, ale jednocześnie delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.
Krok 7:
W tym czasie konieczne jest przygotowanie formy do pieczenia ciast. Rozłóż papier do pieczenia na latce lub blasze do pieczenia. Polecam nasmarować papier olejem roślinnym. Możesz również użyć specjalnych mat do pieczenia, z których ciasta można łatwo usunąć. Przygotowujemy również kolejną rurkę, na której nawiniemy gotowe ciasta. Możesz użyć rolki z folii spożywczej lub wałka do ciasta, owijając papierem do pieczenia.
Krok 8:
W przygotowanej formie wyłożyć niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Umieść pierwsze ciasto do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 ° C.
Krok 9:
Wyjmujemy gotowe ciasto z formy, smarujemy je dżemem szybkimi ruchami za pomocą pędzla do ciasta, instalujemy przygotowaną rurkę i szczelnie zwijamy wokół niej ciasto.
Krok 10:
Pieczemy więc wszystkie ciasta i owijamy je jeden na drugim wokół tuby, jak bułka. Gotową rolkę szczelnie owijamy papierem do pieczenia i instalujemy rurkę na dwóch cokołach, aby rolka nie dotykała stołu i nie odkształcała się. W tej formie bułka powinna całkowicie ostygnąć.
Krok 11:
Przygotowanie glazury. W łaźni parowej topimy gorzką czekoladę i dodajemy mleko, mieszamy.
Krok 12:
Usuń schłodzone ciasto Baumkuchen z wałka do ciasta, pokrój na dwie części i ustaw tak, aby cięcie było widoczne. Posmaruj boki rozpuszczoną czekoladą, imitując korę drzewa. Baumkuchen wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby zamrozić glazurę.
liczba lat twojego "ciasta drzewnego" zależy od kształtu, w jakim będą pieczone ciasta i ich grubości. Im cieńsze ciasta, tym więcej "pierścieni" wskazujących na wiek drzewa, otrzymasz.
Dla dużego smaku radzę dodać do ciasta 50 ml. rumu. Wtedy ciasto będzie lśniło nowymi smakami. Również dla smaku i piękna boki Baumkuchen są czasami ozdobione posiekanymi orzechami. Droższa wersja tego ciasta polega na zastąpieniu mąki pszennej mąką migdałową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g