skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie domowych ciast na kwaśnej śmietanie wcale nie jest trudne. Najpierw przesiej mąkę, dodaj do niej sodę i sól, wszystko dobrze wymieszaj. Margarynę lepiej wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem, aby była miękka. Włóż do mieszanki mąki i zetrzyj. Powinieneś dostać okruchy.
W osobnej misce rozbij jajka, dodaj do nich cukier i ubij. Włóż śmietanę do tej samej miski, wszystko wymieszaj, a następnie połącz zawartość miski z mąką. Zagnieść ciasto. Jeśli mąka jest wyraźnie niewystarczająca, dodaj trochę więcej.
po ugniataniu zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny, a następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm. Mogą jednak mieć dowolny kształt! Niekoniecznie okrągłe!
blachę do pieczenia przykryj pergaminem, rozłóż na niej przyszłe ciasta na śmietanie i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g