krakersy z serem

uważaj! Te krakersy serowe latają jak nasiona!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 12 g
tłuszcze 46 % 30 g
węglowodany 35 % 23 g
413 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek musisz przygotować wszystkie niezbędne składniki do zrobienia krakersa serowego, a mianowicie ser, masło, mąkę, jajko i sól. Szczególną uwagę należy zwrócić na wybór sera, ponieważ Tekstura i smak samego krakersa zależy od jego jakości i właściwości smakowych. Używam najbardziej zwykłego sera (rosyjskiego, Poshekhon, holenderskiego), ale dobrej jakości, ponieważ różni producenci produkują ser o różnej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby rozpocząć gotowanie krakersa, musisz wcześniej wyjąć masło z lodówki, aby stało się miękkie. Następnie musisz połączyć widelcem już zmiękczone masło, żółtko (białko nie jest używane w tym przepisie), sól do smaku i drobno starty ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sito i zagniataj miękkie ciasto serowe. Następnie włóż przygotowane ciasto na 1 godzinę do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie podziel ciasto na 2 części (dla wygody), rozwałkuj je cienko i pokrój w segmenty. Ułóż serowe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj Słomki do lemoniady, aby zrobić dziury w ciasteczkach. Następnie wyślij blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec krakersy serowe przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i ostudź je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

w rzeczywistości ten przepis jest przeznaczony nie tylko dla dzieci, które jedzą te ciasteczka za oba policzki, ale dla dorosłych. Ta przekąska dobrze nadaje się na przykład do oglądania meczu piłki nożnej z zimnym kuflem piwa lub, na przykład, świetną opcją byłaby torba takiego krakersa na pikniku z lampką czerwonego wina. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji użycia krakersa serowego, pozostaje tylko go ugotować i zatrzymać się na czas, ponieważ można go dość dużo zjeść, a ponieważ zawiera dużo masła, sera i mąki, sam rozumiesz, że nie jest to zdrowa żywność i może to również wpłynąć na Twoją sylwetkę. Więc środek jest tutaj ważny. Ostrzegłem Cię przed podstępnymi momentami tego ciasteczka (teraz moje sumienie jest czyste). Zacznijmy więc robić ten wspaniały, chrupiący i rozpływający się w ustach krakers serowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy