skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek musisz przygotować wszystkie niezbędne składniki do zrobienia krakersa serowego, a mianowicie ser, masło, mąkę, jajko i sól. Szczególną uwagę należy zwrócić na wybór sera, ponieważ Tekstura i smak samego krakersa zależy od jego jakości i właściwości smakowych. Używam najbardziej zwykłego sera (rosyjskiego, Poshekhon, holenderskiego), ale dobrej jakości, ponieważ różni producenci produkują ser o różnej jakości.
Krok 2:
Aby rozpocząć gotowanie krakersa, musisz wcześniej wyjąć masło z lodówki, aby stało się miękkie. Następnie musisz połączyć widelcem już zmiękczone masło, żółtko (białko nie jest używane w tym przepisie), sól do smaku i drobno starty ser.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sito i zagniataj miękkie ciasto serowe. Następnie włóż przygotowane ciasto na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4:
Następnie podziel ciasto na 2 części (dla wygody), rozwałkuj je cienko i pokrój w segmenty. Ułóż serowe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj Słomki do lemoniady, aby zrobić dziury w ciasteczkach. Następnie wyślij blachę do pieczenia z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec krakersy serowe przez 10-15 minut.
Krok 5:
Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika i ostudź je.
Krok 6:
Smacznego!
w rzeczywistości ten przepis jest przeznaczony nie tylko dla dzieci, które jedzą te ciasteczka za oba policzki, ale dla dorosłych. Ta przekąska dobrze nadaje się na przykład do oglądania meczu piłki nożnej z zimnym kuflem piwa lub, na przykład, świetną opcją byłaby torba takiego krakersa na pikniku z lampką czerwonego wina. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji użycia krakersa serowego, pozostaje tylko go ugotować i zatrzymać się na czas, ponieważ można go dość dużo zjeść, a ponieważ zawiera dużo masła, sera i mąki, sam rozumiesz, że nie jest to zdrowa żywność i może to również wpłynąć na Twoją sylwetkę. Więc środek jest tutaj ważny. Ostrzegłem Cię przed podstępnymi momentami tego ciasteczka (teraz moje sumienie jest czyste). Zacznijmy więc robić ten wspaniały, chrupiący i rozpływający się w ustach krakers serowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g