pierniki z mąki żytniej w domu

pachnące pierniki z imbirem i cynamonem na mące żytniej! Zdrowe i smaczne pierniki-czy to możliwe? Oczywiście pierniki żytnie, bez dodatku mąki pszennej i białego cukru. Przyprawy nadają szczególny pikantny smak, takie pierniki można po prostu ugotować lub na święta Bożego Narodzenia.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 76 % 58 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

na patelni z grubym dnem łączymy miód z masłem i brązowym cukrem. Stawiamy na wolnym ogniu, aby cukier nie zaczął się palić i czekamy, aż masło się rozpuści. Cukier może pozostać ziarnami, wymieszać widelcem, aby uzyskać jednorodną masę. Ochładzać. Jeśli chcesz szybko ostygnąć, możesz przelać zimną patelnię, jeśli masz czas, zostaw ją w tym samym.

gdy mieszanina miodu ostygnie do komfortowej temperatury, przesiej mąkę żytnią bezpośrednio do rondla. Tam rozbijamy jedno jajko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Można go kupić w gotowej formie lub samodzielnie skomponować, zawiera imbir, mielone goździki, gałkę muszkatołową i cynamon. Jeśli mieszanina jest już gotowa, cynamon należy dodać dodatkowo, stanowi podstawę kompozycji aromatycznej.

wymieszaj składniki widelcem, a następnie ugniataj rękami. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, błyszczące, a jednocześnie nie przyklejać się do rąk. Ciasto zwijamy w kulkę, zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki. Minimalny czas przechowywania na zimno to 1 godzina, ciasto można przechowywać przez długi czas, w lodówce do tygodnia.

gdy ciasto leżało przez godzinę lub dłużej, włącz piekarnik na 180 stopni i zacznij formować. Ciasto na mące żytniej ma tendencję do rozprzestrzeniania się, więc nie powinieneś robić zbyt skomplikowanych kształtów. Możesz rozwałkować ciasto na warstwę i wycisnąć prostymi formami lub zwinąć z niego kiełbasę, pokroić nożem w pierścienie o grubości około 8 mm i nadać półfabrykatom zaokrąglony kształt. Możesz zostawić pierniki bez zmian lub zastosować jakiś wzór nożem.

rozłóż pierniki na blasze do pieczenia, wykładając je pergaminem lub silikonową matą do pieczenia. Przybliżony czas pieczenia to 18 minut, gdy góra jest twarda, ale jasna, a spód zaczyna ciemnieć.

gotowe pierniki pozostawiamy na stole przez pół godziny i można je podawać. Bardzo smaczne jest podawanie ich z dowolnym domowym dżemem lub konfiturą, używając ich jako nadzienia. Ale możesz je złożyć samodzielnie.

gotowe pierniki są przechowywane przez miesiąc w szczelnym opakowaniu, a każdego dnia stają się bardziej miękkie i aromatyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy