skład / składniki
metoda gotowania
na patelni z grubym dnem łączymy miód z masłem i brązowym cukrem. Stawiamy na wolnym ogniu, aby cukier nie zaczął się palić i czekamy, aż masło się rozpuści. Cukier może pozostać ziarnami, wymieszać widelcem, aby uzyskać jednorodną masę. Ochładzać. Jeśli chcesz szybko ostygnąć, możesz przelać zimną patelnię, jeśli masz czas, zostaw ją w tym samym.
gdy mieszanina miodu ostygnie do komfortowej temperatury, przesiej mąkę żytnią bezpośrednio do rondla. Tam rozbijamy jedno jajko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Można go kupić w gotowej formie lub samodzielnie skomponować, zawiera imbir, mielone goździki, gałkę muszkatołową i cynamon. Jeśli mieszanina jest już gotowa, cynamon należy dodać dodatkowo, stanowi podstawę kompozycji aromatycznej.
wymieszaj składniki widelcem, a następnie ugniataj rękami. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, błyszczące, a jednocześnie nie przyklejać się do rąk. Ciasto zwijamy w kulkę, zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki. Minimalny czas przechowywania na zimno to 1 godzina, ciasto można przechowywać przez długi czas, w lodówce do tygodnia.
gdy ciasto leżało przez godzinę lub dłużej, włącz piekarnik na 180 stopni i zacznij formować. Ciasto na mące żytniej ma tendencję do rozprzestrzeniania się, więc nie powinieneś robić zbyt skomplikowanych kształtów. Możesz rozwałkować ciasto na warstwę i wycisnąć prostymi formami lub zwinąć z niego kiełbasę, pokroić nożem w pierścienie o grubości około 8 mm i nadać półfabrykatom zaokrąglony kształt. Możesz zostawić pierniki bez zmian lub zastosować jakiś wzór nożem.
rozłóż pierniki na blasze do pieczenia, wykładając je pergaminem lub silikonową matą do pieczenia. Przybliżony czas pieczenia to 18 minut, gdy góra jest twarda, ale jasna, a spód zaczyna ciemnieć.
gotowe pierniki pozostawiamy na stole przez pół godziny i można je podawać. Bardzo smaczne jest podawanie ich z dowolnym domowym dżemem lub konfiturą, używając ich jako nadzienia. Ale możesz je złożyć samodzielnie.
gotowe pierniki są przechowywane przez miesiąc w szczelnym opakowaniu, a każdego dnia stają się bardziej miękkie i aromatyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g