Badambura

te wypieki wprowadzą cię w świąteczny nastrój! Badambura to zaskakująco smaczne wypieki kuchni azerbejdżańskiej, które warto wypróbować! Produkty są chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, orzechowe nadzienie nadaje badamburowi szczególny urok.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 62 % 46 g
388 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej mleko do miski, dodaj śmietanę i wstępnie stopione masło, wlej cukier i sól, rozłóż żółtka, wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.

2. Przesiej mąkę do osobnej miski, wlej suche drożdże, wymieszaj. Wlać wcześniej przygotowaną mieszankę mleka, śmietany i masła, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ciasto zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

3. Zmiel orzechy włoskie w blenderze, a następnie dodaj do nich cukier, cukier waniliowy i mielony kardamon. To będzie farsz.

4. Ciasto dzielimy na 10 kawałków, każdy kawałek bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Złóż stos w rolkę, a następnie pokrój w poprzek na kawałki o grubości około 2 centymetrów.

5. Pokrojone kawałki układamy cięciem na powierzchni roboczej, pośrodku wykonujemy małe wgłębienie, w którym rozprowadzamy łyżeczkę nadzienia orzechowego i jak zwykle ściskamy krawędzie ciasta.

6. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, rozłóż badamburę szwami w dół, wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piecz przez 25 minut. Zbyt rumiane wypieki według tego przepisu nie są tego warte, powinny pozostać Blade.

pozwól smakołykowi trochę ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy