skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do miski, dodaj śmietanę i wstępnie stopione masło, wlej cukier i sól, rozłóż żółtka, wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.
2. Przesiej mąkę do osobnej miski, wlej suche drożdże, wymieszaj. Wlać wcześniej przygotowaną mieszankę mleka, śmietany i masła, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Ciasto zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
3. Zmiel orzechy włoskie w blenderze, a następnie dodaj do nich cukier, cukier waniliowy i mielony kardamon. To będzie farsz.
4. Ciasto dzielimy na 10 kawałków, każdy kawałek bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Złóż stos w rolkę, a następnie pokrój w poprzek na kawałki o grubości około 2 centymetrów.
5. Pokrojone kawałki układamy cięciem na powierzchni roboczej, pośrodku wykonujemy małe wgłębienie, w którym rozprowadzamy łyżeczkę nadzienia orzechowego i jak zwykle ściskamy krawędzie ciasta.
6. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, rozłóż badamburę szwami w dół, wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piecz przez 25 minut. Zbyt rumiane wypieki według tego przepisu nie są tego warte, powinny pozostać Blade.
pozwól smakołykowi trochę ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g