Małe Mini placki z mięsem i grzybami
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
ponieważ ciasto jest gotowe, przejdźmy do nadzienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysyłamy na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Pokrój grzyby i wyślij do cebuli. Obieramy mięso z kości i kroimy, dodajemy pokrojone mięso na patelnię. Gotujemy zieloną fasolę przez 5 minut (postanowiłem nie gotować i natychmiast dodałem ją do patelni, a moja była lekko chrupiąca) i dodaj na patelnię. Wszystko wymieszaj, dodaj śmietanę, sól, pieprz. Nadzienie jest gotowe, zostawiamy je do ostygnięcia.
rozwałkuj ciasto, Wytnij kubki odpowiednimi filiżankami, niektóre o dużej średnicy-będzie to podstawa, inne o mniejszej średnicy-dotyczy pokrywek.
w foremkach z babeczek (mam silikonowe, formowanie w nich jest trochę niewygodne, ponieważ forma jest miękka, lepiej jest użyć metalowych foremek, ale w silikonowych wszystko jest możliwe:)) na dole układamy kółka o większej średnicy, aby końce ciasta wystawały nieco na wierzch, wypełniamy foremki nadzieniem i przykrywamy kółkiem o mniejszej średnicy, krawędzie są dobrze ściśnięte i można chodzić po krawędzi widelcem. Gotowe mini-ciasta smarujemy ubitym jajkiem, możesz udekorować wierzch (wycinam kwiaty, serca foremkami do ciastek i dekoruję wierzch ciast z resztkami ciasta), za pomocą noża lub wykałaczki wykonujemy nakłucia, aby nasze ciasto nie było bardzo spuchnięte i wysyłane do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy na złoty kolor. Gotowe mini ciasta wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco. Smacznego!
rozwałkuj ciasto, Wytnij kubki odpowiednimi filiżankami, niektóre o dużej średnicy-będzie to podstawa, inne o mniejszej średnicy-dotyczy pokrywek.
w foremkach z babeczek (mam silikonowe, formowanie w nich jest trochę niewygodne, ponieważ forma jest miękka, lepiej jest użyć metalowych foremek, ale w silikonowych wszystko jest możliwe:)) na dole układamy kółka o większej średnicy, aby końce ciasta wystawały nieco na wierzch, wypełniamy foremki nadzieniem i przykrywamy kółkiem o mniejszej średnicy, krawędzie są dobrze ściśnięte i można chodzić po krawędzi widelcem. Gotowe mini-ciasta smarujemy ubitym jajkiem, możesz udekorować wierzch (wycinam kwiaty, serca foremkami do ciastek i dekoruję wierzch ciast z resztkami ciasta), za pomocą noża lub wykałaczki wykonujemy nakłucia, aby nasze ciasto nie było bardzo spuchnięte i wysyłane do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy na złoty kolor. Gotowe mini ciasta wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g