małe mini placki z mięsem i grzybami

przepyszne paszteciki z ciasta francuskiego z mieszanym nadzieniem. Bardzo smaczne ciasta, najtrudniejszą rzeczą w przepisie jest ich uformowanie, jeśli masz metalowe foremki do porcji, będzie to łatwiejsze-proste. Możesz wybrać dowolne nadzienie do ciast, dobry przepis, który zaprowadzi porządek w lodówce, zwłaszcza po wakacjach:) bardzo smaczne i po ostygnięciu, ale można je również podgrzać w kuchence mikrofalowej dla miłośników ciepła.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 39 % 14 g
227 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
ponieważ ciasto jest gotowe, przejdźmy do nadzienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysyłamy na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Pokrój grzyby i wyślij do cebuli. Obieramy mięso z kości i kroimy, dodajemy pokrojone mięso na patelnię. Gotujemy zieloną fasolę przez 5 minut (postanowiłem nie gotować i natychmiast dodałem ją do patelni, a moja była lekko chrupiąca) i dodaj na patelnię. Wszystko wymieszaj, dodaj śmietanę, sól, pieprz. Nadzienie jest gotowe, zostawiamy je do ostygnięcia.
rozwałkuj ciasto, Wytnij kubki odpowiednimi filiżankami, niektóre o dużej średnicy-będzie to podstawa, inne o mniejszej średnicy-dotyczy pokrywek.
 w foremkach z babeczek (mam silikonowe, formowanie w nich jest trochę niewygodne, ponieważ forma jest miękka, lepiej jest użyć metalowych foremek, ale w silikonowych wszystko jest możliwe:)) na dole układamy kółka o większej średnicy, aby końce ciasta wystawały nieco na wierzch, wypełniamy foremki nadzieniem i przykrywamy kółkiem o mniejszej średnicy, krawędzie są dobrze ściśnięte i można chodzić po krawędzi widelcem. Gotowe mini-ciasta smarujemy ubitym jajkiem, możesz udekorować wierzch (wycinam kwiaty, serca foremkami do ciastek i dekoruję wierzch ciast z resztkami ciasta), za pomocą noża lub wykałaczki wykonujemy nakłucia, aby nasze ciasto nie było bardzo spuchnięte i wysyłane do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy na złoty kolor. Gotowe mini ciasta wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy