biszkopt makowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw przesiać mąkę pszenną. Następnie dodaj do niego proszek do pieczenia i mak, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
2. Ubij jajka solą przez 2 minuty. Wlać cukier i ubijać przez kolejne 5 minut.
3. Do masy jajecznej dodać mąkę z makiem. Za pomocą szpatułki wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
4. Wlej olej roślinny i wrzącą wodę do ogólnej konsystencji. Wymieszać.
5. Wlać ciasto do okrągłej formy. Biszkopt piecze się w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij schłodzony biszkopt z formy i podawaj z herbatą lub przygotuj ciasto. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g