biszkopt makowy

zwiewny i piękny biszkopt, idealna baza do ciasta. Biszkopt makowy jest łatwy do zrobienia w domu. Konieczne jest ubijanie jajek z cukrem przez co najmniej 5 minut, aby ciasto dobrze wyrosło podczas pieczenia. Wskazane jest połączenie maku z mąką, a następnie równomierne rozprowadzenie w cieście. Taki biszkopt można pokroić na kawałki i podać na stole z aromatyczną kawą, mlekiem lub filiżanką herbaty. I możesz użyć biszkoptu makowego jako podstawy ciasta.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 68 % 44 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Najpierw przesiać mąkę pszenną. Następnie dodaj do niego proszek do pieczenia i mak, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
2. Ubij jajka solą przez 2 minuty. Wlać cukier i ubijać przez kolejne 5 minut.
3. Do masy jajecznej dodać mąkę z makiem. Za pomocą szpatułki wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
4. Wlej olej roślinny i wrzącą wodę do ogólnej konsystencji. Wymieszać.
5. Wlać ciasto do okrągłej formy. Biszkopt piecze się w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmij schłodzony biszkopt z formy i podawaj z herbatą lub przygotuj ciasto. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy