owocowe ciasteczka cynamonowe
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy persimmon, obieramy, kroimy dowolnie, siekamy blenderem w puree.
2. Włóż masło o temperaturze pokojowej do miski, rozbij do niej jajko i wlej cukier, ubij mikserem, aż będzie gładka i puszysta.
3. Wlej gałkę muszkatołową, cynamon, proszek do pieczenia do ciasta, rozłóż przecier owocowy, dokładnie wymieszaj.
4. Wlej mąkę do powstałej masy i zagniataj miękkie plastikowe ciasto.
5. Za pomocą strzykawki do ciasta układamy ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
serwujemy ciasteczka na stole, miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Persimmon - 53 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g