szproty z ryb rzecznych domowej roboty

z ryb rzecznych możesz też zrobić szproty! Łatwe i proste, w piekarniku. Jeśli masz rybaka i drobiazg rybny i nie masz już siły, aby go usmażyć, przygotuj z niego szproty. Ta zimna przekąska trafi zarówno do sałatki, jak i na pyszną kanapkę.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 14 % 4 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść rybę, Usuń głowy i płetwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju do formy piekarnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż rybę równą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i dopraw rybę do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż cebulę na rybie w równej warstwie. Przykryj rybę olejem do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebulę posyp równomiernie keczupem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż marchewki równą warstwą na cebuli. Dodaj oleje. Umieść formę w piekarniku na 4 godziny. Jeśli ryba jest duża, to przez 5 godzin. Górna warstwa stanie się ciemnobrązowa, należy ją usunąć zgodnie z gotowością ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodź szproty i poczęstuj się.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal / 100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • Jaz - 81   kcal/100g
  • Boleń - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy