łosoś pieczony z krewetkami

nic więcej - wszystko jest proste, szybkie i niesamowicie smaczne! Na idealny obiad spróbuj ugotować pysznego łososia z krewetkami pieczonymi w piekarniku w śmietanie. Do tego przepisu możesz wziąć dowolną czerwoną rybę. Danie należy do zdrowej diety i może zadowolić miłośników zdrowego stylu życia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować łososia z krewetkami pieczonymi w piekarniku, potrzebujemy: steki z łososia( lub filety bez kości); krewetki (mam mieszankę dużych i średnich) śmietana (o zawartości tłuszczu 20%); czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki rozmrozić i obrać z głowy skorupy. Miałem różne krewetki - duże były już obrane - tylko ogony zostały usunięte, a średnie musiały zostać całkowicie oczyszczone. Aby nie tracić czasu na obieranie krewetek - lepiej kupić już obrane. Wystarczy je po prostu rozmrozić w lodówce i to wszystko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj rybę, osusz, obierz, usuń płetwy. Pokrój rybę na steki lub, jeśli masz filety, pokrój na porcje. Ułóż steki rybne w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp łososia przygotowanymi krewetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej wszystko śmietaną. W tym przepisie stosuje się śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, ale możesz wziąć więcej tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz ryby i krewetki. Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz podawać rybę z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Jego mięso zawiera wiele witamin i minerałów: wapń, potas, sód, magnez, fosfor, cynk, jod, fluor, witaminy D, A I B. łosoś atlantycki jest bardzo bogaty w białko i jest bardziej kaloryczny niż biała ryba. Łosoś zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega - 3, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Te nienasycone tłuszcze są niezwykle korzystne. Olej rybny z łososia obniża poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie tej ryby poprawia wzrok i zwiększa odporność, zmniejsza ryzyko zakrzepicy.
łosoś i wszystkie inne czerwone ryby nazywane są "rybami dla umysłu": zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla naszego organizmu, zwiększają IQ, znacznie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawiają nastrój.

dwa przysmaki w jednym naczyniu-krewetki i czerwona ryba-dla prawdziwych smakoszy. Prawdziwe święto ryb, skąpane w delikatnej śmietanie, która jest nasycona sokami rybnymi. Do tego dania nadaje się każdy dodatek - od gotowanych ziemniaków po makaron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy