Egipskie ciasto bezowe

bardzo delikatne, szalenie kolorowe ciasto! Tego jeszcze nie jadłeś! Gotować! Pilnie trzeba przygotować ciasto egipskie! To takie pyszne, ciasto tak delikatne, że nie da się wyrazić słowami. Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy możesz przygotować połowę normy. okazuje się, że ciasto waży 1 kg, wystarczy spróbować, to na pewno.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 55 % 34 g
352 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasta. Orzechy włoskie są potrzebne w postaci mielonej. Możesz użyć maszynki do mięsa, blendera, po prostu posiekaj je nożem. Istnieją również specjalne tarki do orzechów, mają je ci, którzy robią baklawę i inne tego rodzaju słodycze. Ta opcja jest również odpowiednia. Podziel wszystkie składniki na pół. Ciasto na każde ciasto należy przygotować osobno i natychmiast upiec.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Powinien być dobrej jakości, sprawdzony, na bazie oleju, aby ciasto nie przylegało do niego mocno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z 10 jajek do ciast potrzebne są białka, a żółtka trafiają do śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj zmielone orzechy z mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli do białek i ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy białka urosły i stały się bujną masą, wprowadzaj cukier partiami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj, aż gładkie, piękne szczyty i cukier się rozpuści. Z tego powodu lepiej jest wziąć mały cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj orzechy z mąką do białek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj zgrabnymi ruchami składania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ciasto na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyrównaj powierzchnię szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Powinien być sprężysty po lekkim naciśnięciu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś ciasto z pergaminem na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń pergamin z zimnego ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś ciasto na czystą stronę pergaminu i pozostaw do złożenia. Zrób to samo z drugą częścią składników i upiecz drugie ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas pieczenia ciast zrób krem. Odmierz składniki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj przesianą mąkę z połową cukru.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Żółtka mieszamy z odrobiną mleka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wymieszaj mąkę z cukrem z żółtkami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli mieszanina jest gęsta, dodaj trochę więcej mleka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej mleko do rondla.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj cukier do mleka i zagotuj mieszaninę.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ubijając żółtka, wlej do nich mleko cienkim strumieniem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zwróć mieszaninę do rondla.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Kładziemy na kuchence i parzymy.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciągle mieszaj, aby krem się nie przypalił. Krem jest gotowy, gdy pasek palca na łyżce nie zbiega się.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dodaj ekstrakt waniliowy do gotowego kremu. Jeśli używasz cukru waniliowego, wymieszaj go ze zwykłym przed zrobieniem kremu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wlej śmietanę do miski.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Przykryj folią w kontakcie z powierzchnią i ostudź do temperatury pokojowej.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Masło powinno osiągnąć temperaturę pokojową, zanim krem ostygnie.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Partiami wmieszaj masło do bazy parzonej. Nie przerywaj, aby krem się nie rozwarstwiał.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Krem jest gładki i piękny. Daj mu pół godziny w lodówce.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Krem po lodówce jest zauważalnie grubszy, czego potrzebujemy.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    W przypadku kremu pralinowego odmierz składniki.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Wlej cukier na patelnię i podpal.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Rozpuść, od czasu do czasu mieszając.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Gdy uformuje się karmel, połóż na nim orzechy laskowe i wymieszaj.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Połóż karmel z orzechami na pergaminie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia-zestalenia.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Usuń pergamin.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Rozbij przyszłą pralinę na kawałki.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Posiekaj karmel orzechowy w wygodny dla Ciebie sposób. Najlepiej młynek do kawy.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Przed złożeniem ciasta ubij śmietanę 35% tłuszczu z cukrem pudrem.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Są gotowe, gdy pozostanie dobry ślad trzepaczki.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Dodaj do śmietanki praliny i wymieszaj. Zachowaj część praliny do dekoracji ciasta.

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Aby zrobić 4 z dwóch ciast, należy je przeciąć na pół. Zmierz i wytnij-wygodnie na desce.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Posmaruj pierwsze ciasto kremem.

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Na wierzch posmaruj kremem pralinowym.

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    Powtórz to ze wszystkimi ciastami i kremami.

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Wyrównaj ciasto na górze i po bokach.

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Posyp ciasto pralinami.

  51. Krok 51:

    Krok 51.

    Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasta nasiąkły, a krem ustabilizował się, a następnie ciasto łatwo się kroi.

  52. Krok 52:

    Krok 52.

    Oto takie słodkie egipskie ciasto.

miłego!
P. S. Jeśli nie lubisz mocno słodkich wypieków, możesz zmniejszyć ilość cukru w ciastach i śmietanie o jedną trzecią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy