skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasta. Orzechy włoskie są potrzebne w postaci mielonej. Możesz użyć maszynki do mięsa, blendera, po prostu posiekaj je nożem. Istnieją również specjalne tarki do orzechów, mają je ci, którzy robią baklawę i inne tego rodzaju słodycze. Ta opcja jest również odpowiednia. Podziel wszystkie składniki na pół. Ciasto na każde ciasto należy przygotować osobno i natychmiast upiec.
Krok 2:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Powinien być dobrej jakości, sprawdzony, na bazie oleju, aby ciasto nie przylegało do niego mocno.
Krok 3:
Z 10 jajek do ciast potrzebne są białka, a żółtka trafiają do śmietany.
Krok 4:
Wymieszaj zmielone orzechy z mąką.
Krok 5:
Dodaj szczyptę soli do białek i ubij.
Krok 6:
Kiedy białka urosły i stały się bujną masą, wprowadzaj cukier partiami.
Krok 7:
Ubijaj, aż gładkie, piękne szczyty i cukier się rozpuści. Z tego powodu lepiej jest wziąć mały cukier.
Krok 8:
Dodaj orzechy z mąką do białek.
Krok 9:
Mieszaj zgrabnymi ruchami składania.
Krok 10:
Przenieś ciasto na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
Krok 11:
Wyrównaj powierzchnię szpatułką.
Krok 12:
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Powinien być sprężysty po lekkim naciśnięciu.
Krok 13:
Przenieś ciasto z pergaminem na ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 14:
Usuń pergamin z zimnego ciasta.
Krok 15:
Przenieś ciasto na czystą stronę pergaminu i pozostaw do złożenia. Zrób to samo z drugą częścią składników i upiecz drugie ciasto.
Krok 16:
Podczas pieczenia ciast zrób krem. Odmierz składniki.
Krok 17:
Wymieszaj przesianą mąkę z połową cukru.
Krok 18:
Żółtka mieszamy z odrobiną mleka.
Krok 19:
Wymieszaj mąkę z cukrem z żółtkami.
Krok 20:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Jeśli mieszanina jest gęsta, dodaj trochę więcej mleka.
Krok 21:
Wlej mleko do rondla.
Krok 22:
Dodaj cukier do mleka i zagotuj mieszaninę.
Krok 23:
Ubijając żółtka, wlej do nich mleko cienkim strumieniem.
Krok 24:
Zwróć mieszaninę do rondla.
Krok 25:
Kładziemy na kuchence i parzymy.
Krok 26:
Ciągle mieszaj, aby krem się nie przypalił. Krem jest gotowy, gdy pasek palca na łyżce nie zbiega się.
Krok 27:
Dodaj ekstrakt waniliowy do gotowego kremu. Jeśli używasz cukru waniliowego, wymieszaj go ze zwykłym przed zrobieniem kremu.
Krok 28:
Wlej śmietanę do miski.
Krok 29:
Przykryj folią w kontakcie z powierzchnią i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 30:
Masło powinno osiągnąć temperaturę pokojową, zanim krem ostygnie.
Krok 31:
Partiami wmieszaj masło do bazy parzonej. Nie przerywaj, aby krem się nie rozwarstwiał.
Krok 32:
Krem jest gładki i piękny. Daj mu pół godziny w lodówce.
Krok 33:
Krem po lodówce jest zauważalnie grubszy, czego potrzebujemy.
Krok 34:
W przypadku kremu pralinowego odmierz składniki.
Krok 35:
Wlej cukier na patelnię i podpal.
Krok 36:
Rozpuść, od czasu do czasu mieszając.
Krok 37:
Gdy uformuje się karmel, połóż na nim orzechy laskowe i wymieszaj.
Krok 38:
Połóż karmel z orzechami na pergaminie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia-zestalenia.
Krok 39:
Usuń pergamin.
Krok 40:
Rozbij przyszłą pralinę na kawałki.
Krok 41:
Posiekaj karmel orzechowy w wygodny dla Ciebie sposób. Najlepiej młynek do kawy.
Krok 42:
Przed złożeniem ciasta ubij śmietanę 35% tłuszczu z cukrem pudrem.
Krok 43:
Są gotowe, gdy pozostanie dobry ślad trzepaczki.
Krok 44:
Dodaj do śmietanki praliny i wymieszaj. Zachowaj część praliny do dekoracji ciasta.
Krok 45:
Aby zrobić 4 z dwóch ciast, należy je przeciąć na pół. Zmierz i wytnij-wygodnie na desce.
Krok 46:
Posmaruj pierwsze ciasto kremem.
Krok 47:
Na wierzch posmaruj kremem pralinowym.
Krok 48:
Powtórz to ze wszystkimi ciastami i kremami.
Krok 49:
Wyrównaj ciasto na górze i po bokach.
Krok 50:
Posyp ciasto pralinami.
Krok 51:
Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby ciasta nasiąkły, a krem ustabilizował się, a następnie ciasto łatwo się kroi.
Krok 52:
Oto takie słodkie egipskie ciasto.
miłego!
P. S. Jeśli nie lubisz mocno słodkich wypieków, możesz zmniejszyć ilość cukru w ciastach i śmietanie o jedną trzecią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g