ptysie z makiem

Przygotuj chrupiące ptysie dla domu i gości! Ptysie z makiem to bardzo smaczny przysmak, który natychmiast zostaje zmieciony ze stołu. Ważne jest, aby nadzienie makowe było smaczne, bez goryczy. Rozmiary ptysiów mogą się różnić, ale miniaturowe ptysiki na jeden kęs są szczególnie dobre. Posypane cukrem pudrem są pyszne!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 56 % 30 g
303 kcal
IG: 77 / 0 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby zrobić domowe ptysie z makiem, potrzebujesz francuskiego ciasta drożdżowego (zakupionego lub domowego), a także maku z cukrem (lub gotowego nadzienia makowego).
jeśli nie ma gotowego nadzienia makowego, teraz szybko go ugotujemy. Aby to zrobić, napełnij mak wodą, podpal, zagotuj, gotuj przez 5 minut, mak powinien się gotować na parze. Następnie spuść nadmiar wody i zmiel mak blenderem. Dodaj cukier i wymieszaj wszystko razem. Nadzienie jest gotowe.
teraz przejdźmy do formowania ptysiów. Rozwałkuj ciasto cienką warstwą, równomiernie rozprowadź nadzienie makowe na całym cieście. Zwinąć warstwę ciasta z nadzieniem w rolkę i pokroić na małe kawałki.
umieść każdy kęs ptysu na blasze do pieczenia. Włóż ptysie z makiem do nagrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją ciasta (około 25-30 minut w 180 stopniach).
gotowe ptysie należy wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy