skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić domowe ptysie z makiem, potrzebujesz francuskiego ciasta drożdżowego (zakupionego lub domowego), a także maku z cukrem (lub gotowego nadzienia makowego).
jeśli nie ma gotowego nadzienia makowego, teraz szybko go ugotujemy. Aby to zrobić, napełnij mak wodą, podpal, zagotuj, gotuj przez 5 minut, mak powinien się gotować na parze. Następnie spuść nadmiar wody i zmiel mak blenderem. Dodaj cukier i wymieszaj wszystko razem. Nadzienie jest gotowe.
teraz przejdźmy do formowania ptysiów. Rozwałkuj ciasto cienką warstwą, równomiernie rozprowadź nadzienie makowe na całym cieście. Zwinąć warstwę ciasta z nadzieniem w rolkę i pokroić na małe kawałki.
umieść każdy kęs ptysu na blasze do pieczenia. Włóż ptysie z makiem do nagrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją ciasta (około 25-30 minut w 180 stopniach).
gotowe ptysie należy wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g