fatyr flatbread z cebulą na wodzie

Peki pyszne złote ciasta francuskie z cebulą, będziesz zadowolony! Kiedyś, odwiedzając przyjaciela, spróbowałem tych ciast po raz pierwszy. Bardzo mnie zainteresowali swoim smakiem i prostotą! Zapisałam przepis, spróbowałam sam upiec i chciałam podzielić się tym pysznym z wami! Bardzo smaczne danie, polecam.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 35 g
353 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Dodaj wodę i zagnieść ciasto jak na pierogi.

ciasto podzielić na ćwiartki, zgnieść każdą część na tortillę. Posyp je mąką z obu stron, przykryj i odstaw na 5-10 minut.

pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, lekko zmiksuj. Dodaj kminek i zirę do cebuli. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.

rozwałkuj tortille o grubości do 1 cm, obficie posmaruj je olejem, rozprowadź cienką warstwę na każdym równo nadzieniu cebulowym.

następnie złóż tortille na pół, zamykając cebulę w kopercie. Zroluj powstałą kopertę w rolkę. Umieść rolkę pionowo na zakręcie koperty. Delikatnie zagnieść bułkę w jednolite okrągłe ciasto o grubości do 2 cm, należy to zrobić ostrożnie, aby nie rozerwać warstw, a nadzienie nie wypadło.

tortille nakłuć nonparem lub widelcem, skropić trochę osoloną wodą, posypać sezamem. Nasmaruj blachę do pieczenia wodą, połóż na niej tortille i odstaw na 10 minut

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Piec fatyr do miękkości-złoty czerwonawy kolor-około 15 minut, najpierw na Dolnym, a następnie na górnym poziomie.

gotowe egipskie tortille fatyr lekko spryskać wodą i lekko ostudzić. Następnie można je podać do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy