skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Dodaj wodę i zagnieść ciasto jak na pierogi.
ciasto podzielić na ćwiartki, zgnieść każdą część na tortillę. Posyp je mąką z obu stron, przykryj i odstaw na 5-10 minut.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, lekko zmiksuj. Dodaj kminek i zirę do cebuli. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.
rozwałkuj tortille o grubości do 1 cm, obficie posmaruj je olejem, rozprowadź cienką warstwę na każdym równo nadzieniu cebulowym.
następnie złóż tortille na pół, zamykając cebulę w kopercie. Zroluj powstałą kopertę w rolkę. Umieść rolkę pionowo na zakręcie koperty. Delikatnie zagnieść bułkę w jednolite okrągłe ciasto o grubości do 2 cm, należy to zrobić ostrożnie, aby nie rozerwać warstw, a nadzienie nie wypadło.
tortille nakłuć nonparem lub widelcem, skropić trochę osoloną wodą, posypać sezamem. Nasmaruj blachę do pieczenia wodą, połóż na niej tortille i odstaw na 10 minut
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Piec fatyr do miękkości-złoty czerwonawy kolor-około 15 minut, najpierw na Dolnym, a następnie na górnym poziomie.
gotowe egipskie tortille fatyr lekko spryskać wodą i lekko ostudzić. Następnie można je podać do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g