skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem. Powinny mieć temperaturę pokojową.
włącz piekarnik na 180 stopni.
przesiej mąkę do czystej, suchej miski. Zmielone przyprawy (cynamon, goździki i imbir) wlej do miski z mąką. Dodaj tam sodę i trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
delikatnie rozbij jajka, oddzielając białka i żółtka w różnych pojemnikach. Białka ubić mikserem na średnich obrotach na gęstą białą pianę, stopniowo dodając do nich cukier.
ubij również żółtka. Rozpuść kawałek masła w łaźni wodnej i dodaj do żółtka. Wlej syrop klonowy do miski. Ponownie ubij wszystkie produkty mikserem, aż będą gładkie.
ostrożnie (żeby nie osiąść!) przenieś ubite białka do pojemnika z żółtkami. Następnie dodaj trochę mąki z przyprawami i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie. Ruchy podczas mieszania powinny być skierowane od dołu do góry-aby ubite białka nie opadły, a ciasto było miękkie i przewiewne.
wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlej ciasto na blachę do pieczenia, uważając, aby równomiernie rozprowadzić je na całym obszarze. Umieścić go w nagrzanym piekarniku piec przez 10 minut. Następnie przenieś gotowy biszkopt na czysty ręcznik, po posypaniu go cukrem pudrem (lub mąką). Odbywa się to tak, aby gorąca bułka się do niej nie przykleiła. Biorąc ręcznik z jednej krawędzi, Zwiń biszkopt w rolkę. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie. Gorący biszkopt "zapamięta" tę pozycję, a następnie łatwiej będzie go zwinąć w kształt bułki.
zrób krem. Aby to zrobić, wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 33% do miski i ubij mikserem do stabilnych szczytów. Dodaj przyprawy (cynamon, goździki), cukier waniliowy , cukier puder do śmietany i ponownie dobrze ubij.
ostrożnie rozłóż schłodzony biszkopt, oddzielając go od ręcznika. Rozłóż połowę kremu na cieście, równomiernie rozprowadzając go na całej powierzchni. Zawiń biszkopt z powrotem w bułkę delikatnymi ruchami, nie ściskając go, aby krem nie wyciekł z bułki. Odetnij niewielką część bułki i umieść ją na wierzchu, aby zasymulować gałąź. Przykryj bułkę pozostałą śmietaną i udekoruj jagodami żurawinowymi. Ciasto "kremowa kłoda" jest gotowe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Krem 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g