kremowa kłoda

Spróbuj zrobić pyszny deser z leśnej opowieści! Kremowa kłoda to tradycyjny przysmak francuskiej uczty, który zwykle gotuje się na Boże Narodzenie. To danie składa się z dość prostych produktów: zwykłego biszkoptu i klasycznego kremu na bazie bitej śmietany. Jednak jego ciekawa prezentacja w postaci kłody z magicznego lasu sprawia, że ten deser jest spektakularny i niezapomniany!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 52 % 24 g
290 kcal
IG: 13 / 8 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem. Powinny mieć temperaturę pokojową.

włącz piekarnik na 180 stopni.

przesiej mąkę do czystej, suchej miski. Zmielone przyprawy (cynamon, goździki i imbir) wlej do miski z mąką. Dodaj tam sodę i trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką.

delikatnie rozbij jajka, oddzielając białka i żółtka w różnych pojemnikach. Białka ubić mikserem na średnich obrotach na gęstą białą pianę, stopniowo dodając do nich cukier.

ubij również żółtka. Rozpuść kawałek masła w łaźni wodnej i dodaj do żółtka. Wlej syrop klonowy do miski. Ponownie ubij wszystkie produkty mikserem, aż będą gładkie.

ostrożnie (żeby nie osiąść!) przenieś ubite białka do pojemnika z żółtkami. Następnie dodaj trochę mąki z przyprawami i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, aż będzie gładkie. Ruchy podczas mieszania powinny być skierowane od dołu do góry-aby ubite białka nie opadły, a ciasto było miękkie i przewiewne.

wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlej ciasto na blachę do pieczenia, uważając, aby równomiernie rozprowadzić je na całym obszarze. Umieścić go w nagrzanym piekarniku piec przez 10 minut. Następnie przenieś gotowy biszkopt na czysty ręcznik, po posypaniu go cukrem pudrem (lub mąką). Odbywa się to tak, aby gorąca bułka się do niej nie przykleiła. Biorąc ręcznik z jednej krawędzi, Zwiń biszkopt w rolkę. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie. Gorący biszkopt "zapamięta" tę pozycję, a następnie łatwiej będzie go zwinąć w kształt bułki.

zrób krem. Aby to zrobić, wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 33% do miski i ubij mikserem do stabilnych szczytów. Dodaj przyprawy (cynamon, goździki), cukier waniliowy , cukier puder do śmietany i ponownie dobrze ubij.

ostrożnie rozłóż schłodzony biszkopt, oddzielając go od ręcznika. Rozłóż połowę kremu na cieście, równomiernie rozprowadzając go na całej powierzchni. Zawiń biszkopt z powrotem w bułkę delikatnymi ruchami, nie ściskając go, aby krem nie wyciekł z bułki. Odetnij niewielką część bułki i umieść ją na wierzchu, aby zasymulować gałąź. Przykryj bułkę pozostałą śmietaną i udekoruj jagodami żurawinowymi. Ciasto "kremowa kłoda" jest gotowe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy