Charlotte z kremem

Masz dość Charlotte? Zrób to z kremem. Pyszne i niezwykłe! W sezonie, w którym zawsze jest dużo jabłek, często pieczę z nimi ciasta. I oczywiście Charlotte zajmuje wśród nich pierwsze miejsce. Ale wszystko jest nudne i jakoś postanowiłem urozmaicić danie-okazało się pyszne! Bliscy docenili. Gotowa Charlotte nie wstydzi się podawać na świąteczny stół! W takim przypadku krem można przygotować 2 razy więcej i posmarować nim ciasto w środku, krojąc Charlotte na dwa ciasta.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 83 % 33 g
176 kcal
IG: 12 / 15 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyj rodzynki gorącą wodą, napełnij je następnie gotowanymi przez 20-30 minut.

2. W tym czasie umyj i osusz jabłka serwetkami, Wytnij rdzenie, po czym należy je pokroić na małe i dość cienkie kawałki (o grubości nie większej niż 0,5 cm).

3. W misce rozbij 2 jajka, dodaj do nich 2 białka (i odłóż na razie żółtka). Ubij jajka w gęstą pianę.

4. W małych porcjach wlej cukier do jajek, nie przestając ubijać. Objętość masy powinna wzrosnąć 2 razy.

5. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sól i wymieszaj.

6. Dodaj mąkę w małych porcjach do jajek ubitych z cukrem. Delikatnie ugniataj ciasto.

7. Posmaruj formę masłem, połóż pokrojone jabłka na dnie. Odcedź rodzynki, osusz je i włóż do formy na jabłka, przykryj ciastem.

8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Charlotte powinna stać się złota i rumiana, sprawdź gotowość wykałaczką-sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.

9. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut, po czym możesz przenieść Charlotte na piękne naczynie.

10. Przygotuj krem: w szklanym lub emaliowanym pojemniku wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wszystko zetrzyj. Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj mleko. Umieść rondel na małym ogniu i zagotuj przyszły krem, nie przestając go mieszać. Wyjmij z pieca, krem powinien zgęstnieć. Mieszaj, aż ostygnie.

11. Posmaruj Charlotte górną i boczną gotową i schłodzoną śmietaną.

teraz pozostaje tylko udekorować ciasto według własnego gustu: startą czekoladą, rodzynkami, orzechami, jagodami, posypką cukierniczą itp.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy