skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj rodzynki gorącą wodą, napełnij je następnie gotowanymi przez 20-30 minut.
2. W tym czasie umyj i osusz jabłka serwetkami, Wytnij rdzenie, po czym należy je pokroić na małe i dość cienkie kawałki (o grubości nie większej niż 0,5 cm).
3. W misce rozbij 2 jajka, dodaj do nich 2 białka (i odłóż na razie żółtka). Ubij jajka w gęstą pianę.
4. W małych porcjach wlej cukier do jajek, nie przestając ubijać. Objętość masy powinna wzrosnąć 2 razy.
5. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sól i wymieszaj.
6. Dodaj mąkę w małych porcjach do jajek ubitych z cukrem. Delikatnie ugniataj ciasto.
7. Posmaruj formę masłem, połóż pokrojone jabłka na dnie. Odcedź rodzynki, osusz je i włóż do formy na jabłka, przykryj ciastem.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Charlotte powinna stać się złota i rumiana, sprawdź gotowość wykałaczką-sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe.
9. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut, po czym możesz przenieść Charlotte na piękne naczynie.
10. Przygotuj krem: w szklanym lub emaliowanym pojemniku wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i wszystko zetrzyj. Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj mleko. Umieść rondel na małym ogniu i zagotuj przyszły krem, nie przestając go mieszać. Wyjmij z pieca, krem powinien zgęstnieć. Mieszaj, aż ostygnie.
11. Posmaruj Charlotte górną i boczną gotową i schłodzoną śmietaną.
teraz pozostaje tylko udekorować ciasto według własnego gustu: startą czekoladą, rodzynkami, orzechami, jagodami, posypką cukierniczą itp.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g